{ "title": "Adana Güvercinleri", "image": "https://www.guvercinler.gen.tr/images/adana-guvercin.jpg", "date": "20.01.2024 18:36:18", "author": "ali haydar şahin", "article": [ { "article": "Adana Güvercinleri, Genellikle Çukurova bölgesinde yetiştirilen bu güvercinlerin ana yurdu Arap Yarımadasıdır. Töme (Kısa gaga) ve Tartaç (Uzun gaga) olmak üzere iki cinse ayrılmıştır. Genellikle Adana ve Mersinde yetiştiriciliği yapılan bu kuşların her rengi bulunmaktadır. Yetiştiriciler tarafından aranan genel özellikleri renk değil yüksek uçuş mesafesi ve hızlı iniştir. Yedi aylık olduktan sonra bu türde çiftleştirme dönemi başlamaktadır. İyi bir uçuş performansı için genellikle çiftleşmeye izin verilmez çünkü çiftleşme performansı düşürmektedir. Ömürleri boyunca bir veya iki kez çiftleştirirler. Bahar ve yaz dönemlerinde ise yavru alınır.

Bu güvercinlerde en büyük özellik performans kuşları olmalarıdır. Dişi güvercinler genellikle yumurta almak için erkekler ise uçuş için yetiştirilmektedir. Bu güvercinler genellikle ikili veya üçlü posta şeklinde uçmaktadırlar. Dalış özelliği yüksek olan bu kuşlarda eğitim genel olarak iki veya üç aylık olduklarında başlar. Dairesel hareketlerde gruplar halinde uçan bu güvercinlerde kanat şaplatma gibi özellikler bulunmaz. Kısa süreli ve küçük gruplarla uçarlar. Bu grupların her birine posta adı verilir. Her postada öncü bir güvercin bulunur ve diğer güvercinler bu güvercine bağlı olarak hareket ederler. Postaların isimleri genellikle öncü güvercinin cinsine göre verilir. Öncü güvercin uçuşu ve inişi belirleyen kuştur. Bu güvercinler genellikle 200 metreye kadar yükselir ve havada kalış süreleri ortalama on beş dakikadır. İyi bir grupta dalış bitirme süresi bir veya iki saniyedir. Kuşlar hızla zemine inişe geçer ve yere yaklaşınca fren yaparak konarlar.

Adana güvercinleri genellikle ikili kapısı kapanabilen küçük bölmelerden oluşan dolaplarda barındırılır. Oldukça uysal ve eğitime müsait bir kuş türüdür. Kendiliğinden yuvalarına girme ve yuvadan oldukça kolay alınabilme gibi sahibine kolaylık veren özellikleri bulunmaktadır.

Ortalama ömürleri 12 yıl ve ortalama performans uçuş süreleri 8 yıldır. Birçok rengi bulunan bu kuşlar bulunduğu yöreye göre farklı renklerle ve sıfatlarla de isimlendirilmektedir. Bunlar; Başıbeyaz, sami, bozuk, aynalı, muskalı, gerdanlı, küpeli, katrani, safi, sakar, meverdi gibi isimlerdir.

Sami; açık mavi ve siyah bir renge sahiptir.

Sakar; tamamı siyah kanatları beyazdır.

Katrani; sami olarak adlandırılan kuşlarda yoğun olarak pul bulunuyorsa katrani olarak adlandırılır.

Sakar; gagasında veya alnında beyaz leke bulunan güvercinlere bu ad verilir.

Safi; genellikle vücutları beyaz boyun kısımları ise renklidir.

Küpeli; kuşun kulağının ardından başlayarak boynuna doğru inen beyaz tüylerin oluşturduğu şekil dolayısıyla bu ad verilir.

Meverdi, Beyaz ve kırmızı tonda bulunan güvercinlere verilen addır.

Adana Güvercinlerinin Genel Özellikleri Nelerdir?
" } ] }