{ "title": "Akbaş Güvercin", "image": "https://www.guvercinler.gen.tr/images/akbas-guvercin.jpg", "date": "19.01.2024 21:21:30", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Akbaş güvercin, dönek güvercinlerdendir. Bunlar ülkemize has türlerden biridir. Dönek olarak tanınan güvercinler performansıyla herkesi mest eden, dönüş performansıyla ilgi gören kuşların her rengi ülkemizde bulunur. Fiziki olarak orta boyda olan, ayakları fazla yüksek olmayan, kanatları düşük olmayan, kuyruk telekleri genellikle 14 olan kuşlardır. Akbaş güvercinlerin ayaklarında tek tüy bile olmamalıdır. Eğer kuşların ayaklarında tüy olursa, bu melezleme yapıldığını gösterir. Parlak tüyleri olur, gözleri inci beyazlığında ya da siyah olur. Yetiştiriciler göz bebeklerinde sanki akıntı varmış gibi olan kuşları tercih ederler. Beli geniş, göğüs yapısı dolgun, göğüs kemiği orta uzunlukta, kusursuz yapıda olup, estetik şekilde havalanacak izlenimi verir.

Akbaş güvercinlerin başı beyaz gövdesi mavi renkte olan ve oldukça rağbet gören kuşlardır. Performansı ve rengi ahenk içinde olan bu kuşlar, gökyüzünden mükemmel bir şekilde görünürler. Çoğu kuşun kuyruğu hafifçe çatı gibi iki tarafa eğik olur. Kanatlarını kuyruk üzerinde taşırlar. Kanatların ucu biraz sivri, kanat açıklığı diğer ırklara göre daha geniş olur. Gagaları biraz uzun olur. Ayakları kısa, yere paralel bir duruşları vardır.

Bu kuşlarda eşeysel olgunluk diğer türlere göre daha geç zamanda olur. Yavru bakma özelliği ise yine diğer ırklarla kıyaslandığında daha kötüdür. Yavrular arasında bile gelişim farklılıkları belirgin şekilde görülebilir. Çiftler yavrulara bile düzgün bakamazlar.

Akbaş güvercinler ülkemizde en fazla batı taraflarında yetiştirilir. Daha çok İzmir şehrinde ilgi gören kuşlardır. Bunu Bursa ve Denizli izler. Uçuş için salındıklarında hızla yükselen kuşlar, yerden pırıltı gösterildiğinde kanatlarını toplar ve hızlı şekilde dalışa geçerler. Dönüşte kanatların duruşu kuşa göre değişir. Bazıları kanatlarını yapıştırır, bazıları da kanatlarını çeyrek açıklıkta tutar. Nadiren de kanatlarını fazla açıp dönen kuşlar vardır. Yandan bakılırsa, kuşun her dönüşte kendini çevirdiği görülebilir. 45 derecelik açıyla dalan kuşlardaki dönüş daha iyi görülebilir.

Daha önceden uçmamış olan yavruların uçurulması sırasında kuşlara dikkat edilmelidir. Akbaş güvercinler ilk uçurulduklarında kolay yükselirler, fakat yere hızlı bir şekilde inemezler. Çevreyi fazla tanımadıklarından kaybolma olasılığı olur. Etrafında başka kuşlar olursa, bunların bile arasına karışıp kaybolabilirler. Ancak 8-10 haftalıkken uçurulursa, kuşların uçuşunda sorun yaşanmaz. Bunun yanında beslenmelerine de dikkat edilmelidir. Çünkü yağlanma olursa, bu uçuş performansını da etkiler. Yani dalış ve dönüş kalitesi olumsuz etkilenir.
" } ] }