{ "title": "Ala Güvercin", "image": "https://www.guvercinler.gen.tr/images/ala-guvercin.jpg", "date": "19.01.2024 12:51:17", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Ala güvercin, enseli ala diye de bilinen Selçuklu güvercinlerindendir. Bu ırktan olan güvercinlerde ana renkler ak, kara, akkuyrukkara ve Çopur'dur. Bu renklerin yanında pal ve ala bulunmaktadır. Ala güvercin ak ve karanın çiftleşmesiyle elde edilmiş olan bir renk kombinasyonudur. Güvercinlerde ala tanımı karışık renkli olması halinde kullanılır. Baş, kanat, vücut, kuyruk gibi bölümlerin birbirinden farklı renkte olması, renklerin düzenli dağılması ayrı bir renk olarak değerlendirilir. Selçuklu güvercinlerinde ise kafanın siyah olup, bunun boyuna kadar inmesi, sırtın beyaz ve siyah olması, kuyruğun süt beyaz renkte olması halinde ala güvercin olarak tanımlanır. Ala güvercinler genellikle çakır gözlü yani açık renkli olurlar. Kuyruk şekilleri ise açık ensedir.

Ala güvercinlerin fiziksel özellikleri nelerdir?

Bu güvercinlerde tercih edilen özellikler arasında uçarken tek takla oynayanlar, kulaktan kulağa takkesi olanlar, başı iri ve yuvarlak olanlar, ağzı beyaz, kısa ve kalın olanlar, geriye doğru uzun boyunlu olanlar ve beli kısa olanlar bulunur. Ayrıca kısrak kafa denilen baş ve gaganın vücutla kavis yapması, göz akı kılcal damarsız ve beyaz olmak, karnının altında beyaz tüy olmaması, kuyruk telek sayısının fazla olması, kuyruğun duruş şeklinin kafaya değecek şekilde olanlar tercih edilir.

Bu güvercinler bir form ırkıdır. Kuşların görünüş ve renk özellikleri daima ön planda olur. Bu yüzden uçuş için salınmaz, yuvada ve bahçede beslenirler. Uçarken fazla uzaklaşmadan, birkaç tur atarlar. Düz oyun denilen türde uçtuklarında, tek takla atma gibi oyun yapabilirler. Oynayanlar makbul olsa da oynamayanlar değer kaybetmezler. Kuşların kendilerine özel formları vardır. Ufak yapılı olanlar daha fazla tercih edilir. Bir esnek şeklinde tabir edilen, baş parmakla yanındaki parmağın U gibi 8 cm açılmasıyla yapılan ölçme şekline göre, kuşların göğüs ve anüs arasındaki uzunlukları bir esnek olması aranır. Kuşların beli kısa olanı makbuldür. Gövdeleri topak gibidir. Göğüsleri bombeli ve yuvarlaktır. Kafası geriye doğru duruş şekline sahiptir. Bu atların duruş şekline benzediğinden, kısrak kafa olarak tanımlanır. Boynu fazla uzun olmaz. Gagaları orta kalınlıkta ve uzunlukta olur. Göz çevresindeki halka beyaz ya da ayva sarısı renginde olur. Göz içinde nergis gibi kırmızı çizgiler olabilir, ancak bu özelliğin fazla olduğu kuşlar pek tercih edilmez.

Ala güvercinlerin paça kısımları kısadır. Ancak paçasız olanları yoktur. Takkalı ya da takkasız olabilirler. Takkalılarda arka takkanın kulaktan kulağa uzandığı görülür. En dikkat çeken özelliklerden birisi de kuyruk yapılarıdır. Ense denen kuyruk tarafı geniş olmalıdır. Selçuklu kuş türlerinin hepsi enseli olur. Kuyruk bölümü deste ya da top kuyruk tarzında yukarıya kalkık olur ve üçgen biçimlidir. Bazı kuşlarda köprülü ense denilen tipte kuyruğun yarım daire olmasına rastlanır. Kuyruğun şekli tavus kuşlarında olduğu gibi, hafifçe yukarıya doğru, yelpazemsi görünümde olur. Telek sayıları da diğer güvercinlere göre daha fazla olur. Kuyrukta en az 24-26 adet, en fazla 36 telek bulunur. Kuyruğun şekline göre farklı isimlerle tanımlanırlar.
" } ] }