{ "title": "Alason Güvercin", "image": "https://www.guvercinler.gen.tr/images/alosan.jpg", "date": "21.01.2024 02:47:05", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Alason güvercin, wuta güvercin ırkı da denilen Alason güvercinlerin en belirgin özellikleri diğer kuşlar gibi aç uçamamasıdır. Uçurmak istediğinizde kuşlara biraz yem vermelisiniz. Gruptan ayırdığınız kuşları, sopayla hafifçe yere vurarak uçurabilirsiniz. En iyi Alason güvercinler daire çizer ve dik şekilde yükselir. İstedikleri uçuş seviyesine geldikleri zaman, ters kanat çırparak sinyal verirler. Bu durumda kanatlarını kilitleyerek, şahinlerin yaptığı gibi kümes önüne doğru zemine inmek üzere dalışa geçerler. Kuşların en iyi duruşu yerden 6-8 fit yüksekliktedir. Alason güvercine yeniden yemleme yapılarak, aynı uçuşlar defalarca tekrarlanır. Kuşların uçuş özellikleri çok hızlı şekilde bulutların üstüne çıkması, burada bir nokta olmaları, alt taraftan kısa gagalı kuşlar gösterildiğinde süratli bir şekilde ve rüzgâr uğultusu gibi ses çıkararak dalışa geçmeleridir.

Alason güvercinler Güney Yunanistan bölgelerinde çok fazla yetiştirilmektedir. Bu güvercinler genellikle iki türde olur. Biri daire şeklinde yükselir, dalışta çok hızlı olduğundan tüylerinden ıslık benzeri bir ses çıkar. Bunlar genellikle kırmızı, gök ve gök yamalı renklerde, karaçil ve düz desenli olurlar. Kuyrukları ise beyaz renkte olur. Diğer türü ise daire çizerek değil, dik şekilde yükselen, havadayken yan yana ya da arka arkaya uçar. Hırçın bir uçuşu olan kuşların vücutları dik duruşludur. Genellikle açık gök renginde olurlar. Bu türler iyi bakıcı olduklarından, yılda 5-6 defa yumurta yaparlar ve yavrularını da kendileri büyütürler. Bu yüzden ilk türde olan Alason güvercinler daha iyi dalıcı kabul edilir.

Kuşların dalışlarında daire çizmesi bazen makbul olmaz. Genellikle elle tutulmayı sevmeyen kuşlar, çoğunlukla sopa yardımıyla yönlendirilir. Büyüklük olarak bir posta güvercini kadar olsalar da onlardan daha zayıf hem daha uzun hem de bacakları daha uzun olur. Kuşların pırıltıya karşı yarım kapalı kanatla dalış yapması makbuldür. Uçuşlarında 140 km hız yaptıkları tespit edilmiştir. Yetiştiricilerin bu güvercin ırklarını günde birkaç defa uçurması normaldir. Alason güvercinler dalış ırkı olduğundan, bunları besleyeceğiniz kümesin dalışı engellemeyecek şekilde olması gerekir. Kümeslerin geniş alana kurulması önemlidir. Kümeste 20-30 güvercin bir arada beslenebilir. Kuşlarda aranan özelliklerden en önemlisi, kümese doğru hiç bozmadan uzanan bir dalış yapılmasıdır. Aşağıdan gösterilen pırıltıya hızlı yanıt vermesi gerekir.
" } ] }