{ "title": "Atlas Güvercin", "image": "https://www.guvercinler.gen.tr/images/atlas-guvercin.jpg", "date": "21.01.2024 14:07:33", "author": "Emrah Bulut", "article": [ { "article": "Atlas Güvercin, Diyarbakır'da bulunmakta olan ve oraya has olan yerel bir güvercindir. Göğsü ak ırkı olarak adlandırılmakta olan güvercin cinsi grubu kendi arasında ise atlas, narinci, cigeri, gökela, kürenk ve zeytuni olacak şekilde 6 gruba ayrılmışlardır. Halk arasında bu güvercinler genel olarak renklerine göre adlandırılmaktadır. Atlas güvercin ve zeytuni grubundan olan güvercinler paçasız olmaktadır fakat diğer gruptan olanlar ise paçalıdır. Paçasız olan grup güvercinlerin göğsünde gül bulunmaktadır, paçalı olanların göğsünde ise gül bulunmamaktadır. Atlas güvercinlerin hepsi kolyeli ve benekli bir şekilde görülmektedir. Kolye olması anlamına gelen şey kuşun göğsünde bulunmakta olan beyaz renkteki v şeklindeki beyazlıktır. Benek ise kuşun başının üzerindeki renkli olan kısın olarak bilinir. Bu kuşların hepsinde kakül adı verilmekte olan baş üstünde tepe bulunmaktadır. Kanatları ise vücudun kendi rengindedir herhangi bir beyazlık yoktur.

Atlas güvercin siyah renk olarak görülmektedir. Siyah renk atlas güvercinlerde zifiri olarak görülmekte olan bir tondadır ve mat bir siyahlık olmaktadır. Atlas güvercinlerde kesinlikle paça bulunmamaktadır. Bu kuşların ayak dirseklerinden aşağısı tüysüz bir şekildedir. Göğüs bölgelerinde püskül adı verilmekte olan bir kravat bulunmaktadır. Bu güvercinlerde göğüs gülü boğazın hemen alt kısmından başlayarak göğsün aşağı kısmına doğru düzgün olan bir çizgi oluşturmaktadır. Bu kuşlarda göğüs gülü olması gereken uzunlukta ve olması gereken yoğunluk şeklinde bulunmalıdır. Bu durumun fazla ya da eksik olması durumunda atlas güvercinin değer kaybını oluşturacaktır ve piyasa değerinin altında olacaktır. Atlas güvercinin kanatlarında elif ya da saz adı verilmekte olan kır kanat şekli olmamalıdır, kuruk kısmı ise kesinlikle siyah olmalıdır. Bu kuşun gagası ve burun kısmı beyaz olmalıdır aksi taktirde siyah gaga ve siyah burun olması ile güvercinin %10 değer kaybı oluşmasına neden olacaktır. Atlas güvercinde boyun kısmı düzgün bir şekilde kolye gibi olmalı ve beyazlıklar olmalıdır. Bu güvercinin yanaklarında kendi orijinal rengi gibi benekler bulunmalıdır. Bu durum ise kuşun başında bulunmakta olan rengin kuşun gerdan kısmına ve göğüsteki beyazlığa doğru uzanması durumunu ortaya çıkarmaktadır. Fakat bu benekler yani zülüfler güvercinin gövde kısmına kadar ulaşmamalı ve birleşmemesi gerekmektedir.

Atlas güvercin renginin vermiş olduğu siyahlık ile asaleti simgelemektedir. Bu güvercin cinsi çok değerlidir ve kuşun yapısına göre değeri artar ya da azalır. Fakat kişiler bu hususta çok fazla bilinçli değillerdir. Atlas güvercinin üretimi ya da hobi olarak yetiştirilmesi sağlanacaksa eğer yukarıda belirtilmekte olan özelliklerine kesinlikle dikkat edilmesi gerekmektedir. Aksi taktirde almış olduğunuz kuşun değeri kaybolacak olup bu kuşu elden çıkarmak istediğinizde değerinin çok altında satacaksınız. Bu konuda atlas güvercinin üreticileri uzmanlaşmış olup piyasada bulunan üreticilerden kaliteli olan kuşların bilincindedirler. Tabi amatör olarak atlas güvercinin yetiştirilmesini sağlayan kişiler belirtilmekte olan hususlarda fazla bilgi sahibi olmadıklarından dolayı ve bu işin hastası olmadıklarından dolayı ciddi olarak önemsemezler. Atlas güvercin piyasada bulunan ve güvercin üreticileri tarafından üretimine çok önem verilen damızlık olarak üretimi sağlanan, üretilen atlas güvercinlerin de soylarının devamlılık sağlaması için onları da damızlığa bıraktıkları görülmüştür. Aksi taktirde soyları tükenirse eğer bu kuşun özelliğine benzer bir kuş elde edilemeyecektir.
" } ] }