{ "title": "Aynalı Güvercin", "image": "https://www.guvercinler.gen.tr/images/aynali-guvercin.jpg", "date": "19.01.2024 07:51:13", "author": "Abdullah Korkmaz", "article": [ { "article": "Aynalı güvercin, güvercin meraklılarının genellikle iki özelliği nedeniyle tercih ettiği bir türdür. Bu özellikleri kısaca görünüm ve beceri olarak özetleyebiliriz. Buludi güvercin adıyla da bilinen bu güvercin türü, civciv rengini andıran bir renk ahengine sahiptir. Kanat ve boyun üstü kısımları arasındaki renk uyumu güvercin severlerin gönlünü en fazla cezbeden özellikleridir.

Kanat kısmında sade bir görünüm ve açık tonda bir sarı renk hakimdir. Kanat uçlarında gölgelenmiş gövde sarılığı dolayısıyla farklı desenler bulunmaktadır. Boyun ve kafa bölgesine bakıldığında bu renk giderek koyulaşır ve gaga kısmındaki diğer bir renge varılana kadar devam eder. Aynalı güvercin, renk farklılığı bakımından oldukça zengin bir kuştur ve bu farklılığı en son olarak gaga kısmındaki beyaz renk tonu ile finale bağlar. Gaga kısmı sivri, beyaz ve uzunluk bakımından ortalama bir yapıya sahiptir.

Özellikle Güneydoğu Anadolu bölgesinde oldukça revaçta olduğu bilinmektedir. Bölgede yetişen aynalı güvercinler, syrian dewlap, rehani, reehani gibi farklı isimlerle de anılmaktadır. Paçalı güvercin ailesinden olan aynalı güvercin türü, iyi bir filo uçucusu olma özelliğine de sahiptir. Bu özelliğinin nedenlerinin en başında vücut hacmi ile biçiminin uçuş kabiliyetini artırıcı bir şekilde meydana gelmiş olması ve bu avantajın; gaga kısmının sivri olması, boynunun uzun olması gibi diğer avantajlarla desteklenmiş olmasıdır. Güzel görünümlü ve kabiliyetli bir kuş türü tercih etmek isteyen kuş besleyicilerinin gönül rahatlığı ile büyütüp besleyebilecekleri bir türdür.

Diğer güvercin türlerinde olduğu gibi aynalı güvercinlerde de uygun yaşama koşulları sağlanmadığı ya da gerekli bakımların yapılmadığı takdirde çeşitli hastalıklar ortaya çıkabilmektedir. Bu yüzden hassas bir tür olan güvercinlere uygun sığınak koşullarının verilmesi gerekir. Aksi takdirde bu türün tercih edilmesine neden olan yukarıda sayılan özelliklerde önemli ölçüde olumsuz gelişmelere rastlanabilir.
" } ] }