{ "title": "Bağdadi Güvercin", "image": "https://www.guvercinler.gen.tr/images/bagdadi-guvercin.jpg", "date": "20.01.2024 07:22:43", "author": "ali haydar şahin", "article": [ { "article": "Bağdadi Güvercin, Ülkemizde Bağdadi, Bağdatlı gibi adlarla tanınmış, ana yurdu Irak olan ve genellikle yurdumuzun Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yetiştirilen bir güvercin türüdür. Bu güvercinler genel olarak diğer güvercin türlerine göre daha büyüktür. Bu güvercinlerin en büyük özellikleri yaptıkları bir yuvayı ölene kadar terk etmemektir. Bağdadi güvercinler yaptıkları bir yuvadan ömür boyu ayrılmaz ve nerede olursa olsun ilk yuvalarına tekrar dönebilme özellikleri vardır. Günümüzde sayısı oldukça azalan bu güvercinlere yurdumuzda az da olsa Güneydoğu Anadolu bölgesinde rastlanmaktadır.

Beyaz, siyah, sarı ve kırmızı gibi birçok rengi bulunan bu güvercin türü normal güvercin ırkına göre daha büyük bir türdür. Ağırlıkları genellikle 500-600 gramdır ve bir kiloya kadar ulaşabilir. Gaga yapıları uzun ve kalın, burun delikleri ise belirgindir. Büyük ve kırmızı renk ayaklara sahip olan bu güvercinler paçasızdır. Ayak parmakları oldukça uzun, gözleri ise genellikle kırmızı ve turuncudur. Göz çevresi tüysüz, kırmızı ve kabarık etlidir. Boynu ve bacakları uzundur ve kartal görünüşüne sahiptir.

Yuvasını terk etmeme özelliğine sahip olan Bağdadi Güvercinler geçmişte genellikle haberleşme aracı olarak kullanılmıştır. Salma adı verilen uzak mesafeden kuşları bırakıp tekrar yuvalarına dönmelerinin beklendiği yarışlarda Bağdadi Güvercinler en uzak mesafeden yuvasına geri dönebilme özelliği ile en çok tercih edilen kuş türüdür. Bu özellikleri ile Evliya Çelebi tarafından da eserlerinde anlatılan bir kuş türüdür. Evliya Çelebi eserlerinde bu kuşlardan övgüyle bahsetmiş ve bu kuşlar ile ilgili bazı bilgileri günümüze aktarmıştır. Bağdadi Güvercinler Kuşlar Kalesi adı verilen bir kale içinde ulunan eski bir kilisede papazlar tarafından haberleşme amaçlı olarak yetiştirilmiş ve Bağdatlı tüccarlar bu geleneği sürdürmüştür. Oyun veya takla atma gibi özellikleri bulunmayan bu güvercinlerde en belirgin özelliklerden biri uzun uçuş mesafesi ve geri dönebilmektir.
" } ] }