{ "title": "Boz Güvercin", "image": "https://www.guvercinler.gen.tr/images/bozlak-guvercin(1).jpg", "date": "21.01.2024 05:29:35", "author": "Emrah Bulut", "article": [ { "article": "Boz güvercin, güvercin ırkları arasında Türkiye sınırları içerisinde en fazla yetişme alanına sahip olan güvercin cinsleri arasında belirmektedir. Bu güvercin dünya çapında yetişme alanına sahip olmaktadır ve dünya çapında bu güvercine verilen isim damascus olarak bilinir. Bu güvercin Şam'da yetişme alanı bulmaktadır. Türkiye'de ise bu güvercin İstanbullu güvercin, ela göz güvercin, karagöz güvercin ve muz olarak anılmaktadır. Bu güvercin, güvercin yetiştiricileri tarafından oldukça fazla rağbet görmekte ve hobi olarak güvercin yetiştiriciliği yapan kişiler tarafından çok fazla beğenilmektedir. Bu kuşlar iklim koşulları ve hava şartlarına bağlı olarak yetişme alanı sınırlı olmaktadır. Genel olarak ülkemizde bu türden kuşların yetiştirilmesi Urfa ilinde yapılmaktadır.

Boz güvercin, ırkları eskilerden beri yaygın olarak yetiştiriciliği yapılmıştır. Günümüzde de bu güvercin türünün soyunu devam ettirdiği ve saf kan olarak yetişme alanı bularak çoğaltıldığı bilinmektedir. Boz güvercin cinsine dünyada yetişme alanı oldukça azalma göstermiştir ve şu anda ise bu türe çok az yani ender olarak rastlanmaktadır. Eski zamanlarda bu türden olan güvercinlerin mısır döneminde yapılan piramitlerde şekillendirilerek taşlara işlenmiş olması İstanbul ilinin çok eski zamanlara dayandığını belirtmektedir. Bu güvercin 1600'lü yıllarda İran ve Osmanlı devletlerinde yetiştirilmiştir. Bu güvercin türü ilk olarak 1868 yılında Osmanlı padişahı Abdülaziz padişah tarafından İngiltere'ye gönderilmiştir. Bu sayede bu ırkın tüm dünyaya yayılması sağlanmıştır. Yani demem o ki bu türden olan boz güvercin ülkemizden tüm dünya ülkelerine yayılmıştır.

Boz güvercin, yapısı itibari ile oldukça iri bir yapıya sahip olan, kendine has bir renge sahip ve dik duruşlu olan bir güvercin türüdür. Bu güvercin filo güvercinleri arasında belirmektedir ve genel olarak da filo güvercini olarak kullanılır. Uçuş performansı oldukça fazladır ve havada kalma süresi çok yüksektir. Vücut yapısı itibari ile tüyleri kadifemsi olan ipeksi bir özelliğe sahiptir, bu güvercine el değdiği zaman sanki yumuşacık tüy yumağına el değiyormuş gibi bir his oluşturur. Bu güvercin çok az bir eğime sahip olan göğüs yapısına sahiptir ve göğüs kısmı içe doğru basık bir belirti oluşturur. Göğüs yapısı itibari ile bu kuşların daha fazla uçma olanağı artmış olur. Geniş bir uçma alanına sahip olan bu güvercin yorulmadan çok fazla yol gidebilir. Bu güvercin bazı güvercinlerde olduğu gibi yetiştiricisine yani sahibine çok düşkündür. Gönderildiği yere gider ve tekrardan sahibine ulaşır. Boz güvercin, gözleri ve gaga yapısı oluşumu ile oldukça önemli olmaktadır. Bu güvercinlerin gözlerinin parlak siyah olması ve iri olması bu güvercinin sağlıklı olduğu anlamını belirtmektedir. Fakat göz yapısı içe çökük ve mat renkte ise bu kuşun sağlıksız olduğu anlamını belirtmektedir.

Boz güvercin, güvercin üreticileri tarafından soylarının devamlılık sağlaması için hassasiyet ile yetiştirilmektedir ve damızlık olarak yetiştirilen bu güvercinlerin üretimi yapılmaktadır. Irklarının yapısı itibari ile nadir olarak bulunan kuşlar arasında olmaktadır. Eski zamanlardan beri güvercin yetiştiricileri tarafından saf kan olarak yetiştirilen ve soyunun devamlılığı sağlanan bu güvercinler günümüzde saf kan olarak değil de farklı türden güvercinlerle eşleştirilerek üretimi yapılmaktadır. Buda bu güvercin türlerinin soyunun tükenmesine sebebiyet vermektedir. Bu güvercinlerin orijinal olduğu yani saf kan boz güvercin olduğu renginden anlaşılmaktadır. Vücut rengi ile kanat ve kuyruk renkleri aynı olan güvercin saf kan güvercindir. Dünya çapında bu güvercin, güvercin üreticileri tarafından oldukça yüksek fiyatlarda satılmaktadır.
" } ] }