{ "title": "Buhara Güvercin", "image": "https://www.guvercinler.gen.tr/images/buhara-guvercin.jpg", "date": "21.01.2024 06:54:00", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Buhara güvercin, kökeni Orta Asya Türklerine dayanan oldukça eski ırklardan biridir. Demkeş ırkı olan güvercinler, ötücü ırklardandır. Dünyada trumpeter olarak bilinirler. Dem çekme şeklindeki ötüşleriyle tanınırlar. Yaygın olarak yetiştirilmeyen kuşların yetiştiricileri az sayıdadır. Bu nedenle sayıları giderek azalan güvercin türlerinden biridir. Demkeş güvercinler ülkemizde buhara ya da buhara demkeş olarak adlandırılır. Buhara trumpeter türü güvercinler büyük olasılıkla 1800'lü yıllarda Rusya'dan Avrupa ülkelerine yayılmış ve tanınmaya başlanmıştır. Ülkemizde buhara denilen ırk, dünyadaki bokhara trumpeter ırkıyla yakın akrabadır. Küçük farklarla birbirlerinden ayrılırlar. Buhara güvercinlerde ön tepe denilen kakül tam yuvarlak şekildedir. Bu kakül göz ve gaga kısmını örter. Kuşun gözlerini ve gagasını görmek zor olur. Üstelik oldukça gösterişli kuşlardır. Vücutları yuvarlak biçimde ve iri olur.

Buhara güvercinlerin özellikleri nelerdir?

Buhara kuşlar form güvercinidir. Genel olarak fiziksel güzellikleriyle ötüşleri için yetiştirilirler. Uçuş ve oyun için uygun değillerdir. Uzun ve güzel dem çekenler tercih edilir. Ortalama 40-45 dakika dem çekmeleri gerekir. Hararetli ve uzun ötüşleri olur. Uçuşları fazla uzun sürmez, hemen bir yere konmayı isterler. Paçasız buhara güvercini olmaz, çift tepeli olurlar. Takka ve perçemleri vardır. Fakat diğer güvercinlerle eşleştirildiklerinden, günümüzde tepesiz buhara kuşlara da rastlanır.

Bunlar yetiştiriciler arasında fazla makbul sayılmaz. Buharalarda takka oldukça heybetli görünür. Perçemleri tam yuvarlak şekilde ya da yarım daire gibidir. Normalden iri yapıda olurlar ve ağırlıkları fazla olur. Kanatlarını kuyruk üstünde taşır, kalın ve kısa boyunları olur. Göğsü bombeli, geniş ve şekli yuvarlak olur. Ayakları diğer türlere göre daha kısadır. Buhara kuşların kendilerine özgü olan formları ve duruşları vardır.

Bu tür güvercinlerin yavru verimi iyi değildir. Çiftleşme döneminde gözlerine gelen perçemin kakülleri makasla kesilmelidir. Çiftleşmeyi kolaylaştırmak için, aynı zamanda uzun paçaların bir kısmı ile anüs çevresinde bulunan tüylerinde temizlenmesi faydalı etkiler yapar. Olmadığı takdirde bakıcı kuşlar ile yavru verimi arttırılabilir.

Buhara güvercinde renk çeşitleri fazladır. Siyah, kırmızı, beyaz, kızıl kahverengi, sarı ve mavi dışında renklerin siyah ve beyaz üzerine dağılımı da mümkün olabilir. Bu şekilde alacalı türleri fazladır. Gözleri beyaz renkte olur. Fakat beyaz renkteki kuşlarda siyah gözde olabilir.
" } ] }