{ "title": "Çikolata Güvercin", "image": "https://www.guvercinler.gen.tr/images/cikolata-guvercin.jpg", "date": "19.01.2024 18:35:15", "author": "yeliz akman", "article": [ { "article": "Çikolata güvercin, farklı yörelerde değişik isimleri olan bir güvercin türüdür. Özellikle yanardöner olanları nuhudi, çikolata ve İç Anadolu'da“daanlı” olarak bilinir. Açıklık ve koyuluk nedeniyle renklerine göre isimlendirilen güvercinlerin koyu olanları çikolata güvercinler olarak adlandırılır. Dişi olanlar ise daanlı güvercindir.

Çikolata güvercini, daanlı güvercinlerinin Arap güvercinlerinden açık renkli olanları ile çiftleşmesinden meydana gelen güvercinlerdir. Kursaklarında yeşil ve mavi karışımı yanardöner denilen bir renge sahiptirler. İyi bir şekilde uçucu özelliğine sahip olduğundan güvercin yetiştiricileri arasında en çok sevilen güvercin türüdür.

Çikolata güvercinlerinin beslenme şekilleri

Yerde beslenmelerini gerçekleştiren güvercin türlerindendir. Beslenme şekilleri diğer kuşlara nazaran farklıdır. Öğütücü organları bulunmadığı için yiyecekleri direkt kursaklarına göndererek beslenirler. Genellikle tohum ile beslenirler. Tohum ile beslendiklerinden gagaları ona göre şekillenmiştir ve ince, uzun bir gaga şekline sahiptirler. Besinlerini kursakta depolar ve sindirme işlemlerini orada gerçekleştirerek öğütme işlemine taşlıkta devam ederler.

Çikolata güvercinlerinin su içme şekilleri de tıpkı besin alma şekilleri gibi diğer kuşlardan farklıdır. Diğer kuşlar gibi bir yudum su alarak kafalarını yukarı kaldırıp içmezler. Tıpkı diğer güvercin türlerinde de olduğu gibi çikolata güvercinlerinin su içmesi burun deliklerini suya daldırarak yemek borusundaki kasların da yardımı ile vakumla yapmaktadır.

Çikolata güvercinlerinin tülek (Tüy dökme) zamanı

Tülek zamanları Eylül aylarında başlar ve Kasım ayının sonlarına kadar devam edebilir. Çikolata güvercinin vakitli bir şekilde tüy döküyor olması sağlıklı olduğunu gösterir. Tüy dökemeyen hayvanın sağlıksız, stresli olduğu düşünülür. Buna bağlı olarak performansında düşüşler gözlemlenir. Bu durumda hayvanın tüy dökebilmesi ve sağlığına kavuşabilmesi için uçuşuna kısıt getirilmesi gerekmektedir. Tüy döken başka güvercinlerin de olduğu bölümde loş bir ortamda takip edilmelidir. Bu şekilde güvercinlerin yem, çiftleşme ve uçma gibi stres yaratacak durumları ortadan kalkmış olur. Kaliteli tüy oluşumu için güvercinlerimizi deniz yosunu ile besleyebiliriz. Aynı zamanda zengin mineraleri olan, protein ve vitamin içerikli bir besin ögesidir.

Çikolata güvercini nasıl beslenir?

Yemleme vakti genellikle akşam olmalıdır ve günde bir keredir. Yavrulu anaçlara sabah da yem verilmelidir. Tane ile beslenen çikolata güvercinleri buğday ağırlıklı beslenir, yanı sıra mercimek, yulaf, arpa ile de beslenirler. Güvercinin hazmını kolaylaştırmak için ince çakıla ihtiyaç duyarız. Taşlığında biriken ince çakıl sürtünerek yediklerini hazmetmesine yardımcı olmaktadır. Besleme konusunda özellikle dikkat etmemiz gerek husus ise uçan kuşumuza indiğinde yemek ve su vermemektir.
" } ] }