{ "title": "Cinperi Güvercin", "image": "https://www.guvercinler.gen.tr/images/cinperi-guvercin.jpg", "date": "20.01.2024 07:09:45", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Cinperi güvercin, bu güvercin türünün en önemli özelliği dünyadaki en hızlı uçan güvercin olmasıdır. Yabani güvercin türüne benzer, ancak daha ince yapılı olurlar. Ayaklarında paça bulunmaz, ancak başın arka bölümünde tepe vardır. Uçucu bir ırk olan cinperi, oldukça seri uçtuğundan şahin bile kuşu yakalayamaz. Hızlı bir şekilde manevraları ve pike yapma özelliği vardır. Klasik archangel ırkı olan, columba illiyrica ülkemizde cinperi olarak tanınır. Parlak tüy yapısı bakır ve altın renklerinde olur. Kanat tüylerinde siyah ve gri renkte tüyler düz ya da çizgili olur. Kuşların kökeni Yugoslavya'ya dayanır.

Cinperi güvercinlerinin tarihsel gelişimi

Tarihte Babillon İmparatorluğu sona erince, bunlardan ayrılan Romalı ve Yunanlı olan grup illirian olarak anılmış. Bunlar Anadolu ve Trakya'dan Balkanlara yerleşmişler. Buraya gelirken yanlarında getirdikleri Babillon kutsal ırkı güvercinlere daha sonradan buraya yerleşen Sırplar oldukça ilgi göstermiştir. Cinperi güvercinlerin parlak tüyleri onların ilgisini çekmiştir.

Daha sonra 13-14 yüzyıl dönemlerinde İllian güvercinleri Archangel ırkı adı altında Sırp manastırlarına yerleştirilmiştir. Osmanlıların 1389 yılında bölgeyi ele geçirmesi sırasında, çoğu Sırp kuzey kesimlerine göç etmiş ve bu dönemde güvercinleri kuzey bölgelerine de götürmüşlerdir. Türkler bu dönemden sonra bölgeye taklacı tepesiz türü güvercin türleri getirmiş ve ilian güvercinlerle çiftleştirmiştir. Cinperi güvercini aynı zamanda Sırp yüksek uçucusunun ortaya çıkmasına neden olmuştur.

Cinperi güvercinlerini yetiştiren üreticiler hızlı uçuş özellikleri nedeniyle beslerler. Filo şeklinde uçurulan kuşlar, en az 5-6 kuştan oluşur. Hızlı uçtuklarından bir anda gözden kaybolabilir, bir nokta şeklini alabilir. Üstelik uzun süreli uçabilir.
" } ] }