{ "title": "Dağlı Güvercin", "image": "https://www.guvercinler.gen.tr/images/dagli-guvercin.jpg", "date": "20.01.2024 14:31:06", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Dağlı güvercin, dolapçı ırkından olan bir güvercin ırkıdır. Bazı yörelerde oynak olarak bilinirler. Ülkemizde Isparta, Denizli, Burdur ve çevresinde yetiştirilen kuşlardır. Dağlı güvercinlerin özellikleri dalıcı dönücü olmalarıdır. Bu türler grup uçuculukları ile bilinmekte, uçuş sırasında ilgi çekici özelliklerini sergilemektedirler. Yapı itibarıyla sorunsuz olan ırk güvercinleri yetiştiriciler arsında oldukça gözdedir. Kelebekler ve dönekler ile aynı kökenden gelen dağlı güvercin, kelebekler ile paçasız olmasıyla ayrılır. Kuşlar için bazen farklı bir dönek ifadesi kullanılır.

Dağlı güvercinlerin özellikleri nelerdir?

Kuşların dik duruşlu olan uzun bir gövdesi, kısa bacakları, farklı renklerde ve büyüklüklerde gözleri, düz yürüyüşü, çoğunlukla kuyruk üstü yağ bezesi olmayan, geniş bir izlenim veren kuyrukları vardır. Uçuş özellikleri arasında bulut yüksekliğinde uçma, eğer alıştırılırsa 15-120 dakika arasında uçma, kuvvetlice ve sık kanat atışları, grup uçuculuğu ve kayıkta gezmeme gibi belirgin özellikleri vardır.

Dağlı güvercinler pırıltıyla ya da kelebek kuşlarda olduğu gibi pırıltı olmadan boşa dönüş özelliği vardır. Dönüşte baş ileride olmak üzere burun üzerine düşen bir uçak gibi izlenim vererek, seri bir stil gösterir. Bu harekete ortada küçük boşluk kalacak gibi uzun bir helezon yapıyor denilebilir. Dönüşü yere yakın olduğunda, salmadan pırıltı verildiğinde ya da verilmediğinde kendiliğinden olabilir. Yüksekte olduğunda verilen pırıltıya fazla seri olmayan, ancak hızlı, uzun bir oyun ile yanıt verir. Bu sırada havayı yırtacak şekildeki sesi rahatlıkla duyulur. Sıkça sarkma denilen dik dönüşleri vardır. Dönüşte kanatlarını tam olarak açarlar.

Kuşlar yetiştirilirken uysallık hedeflenmediğinde, ürkek yapısını koruyan bir türdür. Havadayken ya da yerdeyken eğitime, yönetilmeye oldukça uygun bir türdür. Yapı itibarıyla sağlam, yavrularına iyi bakan bir türdür. Türün yavruları bile, yetişkinlere yakın derecede kısa ve kıvrak hareketlere sahiptir. Dağlı güvercin oturma hareketi göstermemelidir. 15-20 km uzaklıkta olduklarında bile yuvalarına dönmeleri aranan özelliklerinden biridir.

Kuşlar genellikle kaplan yani çil desende ve düz renklerde olurlar. Alacalı ve yamalı desenlerde yetiştirilir. Ancak dağlı güvercinde olduğu gibi düz renk üzeri çilli olanlar daha popülerdir. Dağlı güvercinler Ege bölgesinde yaygın şekilde yetiştirilirler.
" } ] }