{ "title": "Deste Kuyruk Güvercin", "image": "https://www.guvercinler.gen.tr/images/deste-kuyruk-guvercin.jpg", "date": "20.01.2024 10:49:04", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Deste kuyruk güvercin, bu tür güvercinler Selçuk güvercinleri ırkındandır. Bunlar bir form ırkıdır. Kuşlar her zaman görünüşleri ve renk özellikleri ile ön planda olur. Eğer uçurulurlarsa salmadan fazla uzaklaşmaz, çevrede birkaç tur atarak geri dönerler. Düz oyun denilen tarzda uçtukları sırada tek takla atma gibi oyunda yapabilirler. Bu şekilde oynayanlar yetiştiriciler arasında daha makbul görülür. Fakat oynamayan deste kuyruklarda değerlerinden bir şey kaybetmez. Kendilerine özgü ufak bir yapısı olur. Bu yüzden yetiştiriciler ufak yapılı olanları tercih eder. Kuşların beli kısa olanlar daha fazla tutulur. Topak şeklindeki gövdeleri, hafif bombeli ve yuvarlak göğüsleri vardır. Kuşlar kafalarını biraz geride tutar. Bu yüzden kısrak kafa şeklinde bilinirler. Gagaları orta uzunlukta olur. Ağızları geniştir. Gözleri de geniş, yuvarlak ve büyük olur. Nadiren gözlerin içinde pek makbul olmayan kırmızı çizgiler olabilir. Göz çevresindeki halka beyaz ya da ayva sarısı renginde olabilir. Beyaz, mavi, siyah ve hafif kızılımsı renkte gözleri olur.

Deste kuyruk güvercinlerin ayakları kısa paçalı olur. Bu karakteristik özelliklerinden biridir. Takkası olanlarda arkadaki takka kulaktan kulağa doğru gider. Adından da anlaşılacağı üzere kuşların kuyrukları en dikkat çeken özelliklerinden biridir. Deste olarak tabir edilen kuyrukları yukarıya kalkık şekilde, üçgen bir görünümdedir.

Yelpaze gibi bir görüntüye neden olur. Kuyruklarındaki telek sayısı diğer güvercinlere göre daha fazla sayıda olur. Genellikle 24-26 telek sayısı olan kuşlarda bazen 36 telekte bulunabilir. Kuyruğun içi dolu ya da içi açık şekilde olması mümkündür. İçi dolu kuyrukta telekler alt ata dizilmiş şekildedir. Bunlar daha fazla makbul kuşlardır. Kılıncına dolma olarak anılırlar. İçi açık olan kuyrukta telekler birbirine açılı şekilde dizilmişse, açık ense denilir. Bunlarda kuyruk içi boş olur. Kuyruk bazen dalma, sokma kuyruk gibi isimlerle de anılır. Özellikle kuyruğun duruşu kafaya değecek gibi olan kuşlar yetiştiriciler tarafından daha fazla tercih edilir.

Anadolu'ya Selçuklularla birlikte gelen bu kuş türlerinin renkleri genellikle açık gök olur. Vücut açık mavi renkle gri karışımı olur. Koyu gök rengi olan kuşlar ve beyazlığı olanlar fazla tercih edilmez. Ayrıca kanatlarda kalem olmaz. Burası oldukça siliktir. Kuyruk teleklerinin ucunda yatay şekilde bir sıra şerit bulunabilir. Telek uçları, kuyruk uçları koyu renkli olanlar tercih edilir.
" } ] }