{ "title": "Dönek Güvercin", "image": "https://www.guvercinler.gen.tr/images/donek-guvercin.jpg", "date": "20.01.2024 09:44:41", "author": "onur karaarslan", "article": [ { "article": "
Dönek güvercin, irilik bakımından orta seviyede fakat diğer güvercinlere oranla uzun denebilecek bir tür güvercindir. Kuyruklarında bulunan tüyleri 14 adettir ve bunlar da genel olarak uzun ve daha geniştir. Bazılarında kuyruk çatı gibi iki tarafa doğru eğimli olabilir. Kanatlarını kuyruğunun üzerinde taşıyan bu güvercinlerde kanat uç tarafa doğru biraz sivridir ve kanatlar açık pozisyonda olduğunda diğer ırklara göre biraz daha geniş olabilir. Gagaları da diğer güvercin türlerine göre daha uzundur. Bunun yanında ayakları da diğer türlere göre daha kısadır. Ülkemizde yetiştirilen dönek güvercinlerde paça ve tepe yoktur. Dönek güvercinler farklı renklere sahip olabilir. En çok görülen beyaz renktir. En az karşılaşılan ise kırmızı alacalardır. Göz rengi de genelde siyahtır.

Türkiye'de yetiştirildikleri ana bölge ülkemizin batı kesimleridir. En fazla İzmir'de, daha sonra ise Denizli'de ve Bursa'da yetiştirildiği bilinir. Diğer şehirlerde farklı güvercinlerle birlikte yetiştirilseler de Denizli ilinde sadece dönek güvercinler yetiştirilir.

Uçtukları zaman salınarak çok kısa sürede yükseklik kazanırlar. Dönek güvercinlerde dönüş şekli farklılık gösterebilmektedir. Bazı kuşlar kanatları hemen hemen vücuduna yapışık şekilde tutarken, bir kısım kuşlar dönüş sırasında kanadını çeyrek açık tutar. Küçük bir kısım ise kanadını çok fazla açıp döner. En iyi dönüş açısının 45 derece açı olduğu görülür. Bu açının dışına çıkılması dönüş kalitesini kötü yönde etkilemektedir.

İlk defa uçacak olan bir yavru güvercin diğer kuşların peşinden kolayca uçabilmektedir. Bu ilk uçuşta dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta vardır. Yavru kuşlar diğer kuşlar gösterildiğinde kolayca yüselebildikleri gibi diğerlerini takip ederek kolayca aşağı inemezler. Bu da gereğinden fazla yükselmelerine ve kaybolmalarına yol açabilir ya da çevrede etrafta uçan farklı kuşlar varsa onların peşine takılarak da kaybolabilir. Buna engel olmak için yön bulabilme yeteneklerinin geliştiği 8-10 haftalık olduğu dönemde uçurulmaya başlanmalıdır. Bu süre içerisinde çevreyi de tanıdıkları için kaybolmaları zorlaşacaktır.
" } ] }