{ "title": "Güvercin Alıştırma", "image": "https://www.guvercinler.gen.tr/images/guvercin-alistirma.jpg", "date": "21.01.2024 06:05:59", "author": "Gülşah Bulut", "article": [ { "article": "Güvercin Alıştırma, Güvercin kuş çeşitlerinden biri olan farklı türleri bulunan bir hayvan türüdür. Bir güvercini evine, yuvasına, kendinize alıştırmak için ırkını, cinsini iyi bilmelisiniz. Çünkü her ırkın yuvaya alıştırma şekli farklıdır. Ayrıca aynı ırktan olan yeni doğan kuşun da alıştırma evresi farklıdır. Kuşunuzu alıştırmak istediğiniz kümesin yeri ve konumu da alıştırma evresini etkileyen önemli faktörlerdendir. Mesela etrafı kapalı, çukur bir yerde balkon gibi bir yerde kuş besleniyor ise kuş alıştırma süreniz etrafı açık yüksek bir yerde bulunan kümese göre daha uzun ve meşakkatlidir. Yine alıştırma evresini etkileyen önemli etkenlerden birisi de kümesinizde alışkın kuşunuzun bulunup bulunmadığıdır. Fakat kümese alışkın olan hiç güvercin yok ise işiniz çok zordur. Çünkü alışkın kuş kümese, yuvaya giriş, çıkışları diğer kuşlara öğretir ve alışkın güvercin ve acemi güvercin havada birbirlerini tanır. Kuşlar yuvalarında kavga bile etseler uçarken havada küme halinde uçarlar. Aynı zamanda bu olay kuşların savunma mekanizmalarını gösterir. Doğa her hayvana tabiatta kendini koruyup soyunu sürdürmesi için bir savunma mekanizması vermiştir. Güvercinlerin savunma mekanizmaları topluca uçarak hareket etmektir. Benzer özellik sürü halinde yayılan küçükbaş hayvanlar içinde geçerlidir. Güvercin topluluğunda bir kuş tehlikeyi sezip aniden bir reaksiyon gösterirse diğerleri de aynı tehlikeyi algılamasalar bile aynı reaksiyonu gösterirler.

Güvercin alıştırmada en doğru şey 2-3 çift ucuz kuşlardan alıp ve işe o kuşlarla başlamak. Aldığınız bu iki çift kuşu eşleştirin. Kümesin ölçüleri minimum bu kadar kuşu barındıracak boyutta olmalıdır. Kuşlar eş alındıktan sonra kümesin içinde yuvalarında birbirlerine kur yapmaya başlayacaktır. Alışma döneminde kuşları dışarıda yemlemek de fayda vardır. Fakat dışarıda yemlemeye çıkarttığınız kuşları kaçmamaları için bazı önlemler almalısınız. Günümüzde alınan önlemler: Kuşun kanat teleklerini çekmek, kanadını makasla kısaltmak, kanat teleklerini uçlardan tutam yaparak bantlamak ya da çengelli iğne ile tutmak. İlk iki yöntem birçok hayvan sever tarafından tercih edilmese de aynı zamanda kuşun kanat yapısına zarar verebilir. Üçüncü yöntem ise kanat banlamak ya da firkete de denilen çengelli iğne ile kanat kösteklemek diğerine göre daha çok tercih edilmektedir. Kuşun alıştırma evresinin daha kısa olduğu durumlar için uygun yöntemdir. Fakat bu yöntemle de kuşun kanat yapısının zedelenmesi ve zarar görmesi mümkündür. Bir de kümesin önü açık ya da teras seviyesi alçak ise kanadı bağlı olan kuşun aşağı düşmesi oldukça mümkündür.

Kanatları bağlı kuşları açık alana yani yüksek alana saldığınız zaman mutlaka kontrol altına almalısınız, çünkü kuşlar açık alanı görünce uçmak isteyebilir. Denemeye başlarlar ve kanatlarının bağlı olduğunu fark etmeye başlayınca vazgeçebilirler. Güvercinleri alıştırma evrelerinde günde sadece bir defa dışarıda yemlemek yeterli olacaktır. Kuşlar eşleştikten sonra 7-10 gün içinde yumurtaya kovalamaya başlarlar. Erkek kuş dişi kuşa bu dönemde düşkün olurlar ve sürekli peşinde gezerler. Erkek kuşu dışarı salmanın en uygun dönemlerinden olan bir süredir. Bir de kuşları açken uçurmak daha doğru olacaktır tokken alışkın kuşunuzu uçurmak doğru değildir. Böylece erkek kuş kısa mesafelere uçup geri dönecektir. Çok fazla kuşunuzu usandırmadan bu denemeleri yapabilirsiniz. Ayrıca kuşları uçururken dikkat etmeniz gereken konulardan biri de havanın açık ve yağışsız olmasıdır. Tek başına kuş alıştırmak en zor evrelerden birisidir güvercin kaçabilir bu sizi kesinlikle bıktırmasın. Bunun için kolay alışabilen eş düşkünü kuşlarla etaplara başlayın. Bu şekilde erkek kuşu bir iki gün deneme yaptıktan sonra dişi kuş ile daha sonrasında uçurabilirsiniz. Fakat gözleriniz sürekli üzerinde olmalıdır. Kuş tedirgin ise her hareketi ile size tedirginliğini belli eder. İlk olarak kuşları kümese alıştırdıktan sonra işiniz oldukça kolaylaşmaktadır. Güvercin alıştırma oldukça basit olup ilk aşamalarda hayvan severler tarafından tepki alınsa da evine, kümesine alıştırmak için bu şekilde hareket edilmelidir.
" } ] }