{ "title": "Güvercin Aşısı", "image": "https://www.guvercinler.gen.tr/images/guvercin-asisi.jpg", "date": "22.01.2024 01:53:34", "author": "Gülşah Bulut", "article": [ { "article": "Güvercin Aşısı, Güvercinler genelde günümüzde hobi olarak yetiştirilen bir kuş türüdür. Özenle ve temizliği çok önemli olan güvercinler çoğalması ve üretimi için aşısını, yemini, temizliğini ve türlerini çok dikkatli ve özen gösterilmelidir. Tabi bunların yanı sıra bir de güvercin aşısına çok dikkat edilmelidir. Gelelim aşılama konusuna güvercin yetiştiriyorsanız mutlaka toplu güvercin aşılama yapmalısınız. Aşılama yapılmadığı zaman küçük şeylerden hastalık kapan ve bir tanesi yüzünden ölen onlarca güvercin vardır. Bunun önlemini almak için mutlaka güvercinler senelik olarak aşılanmalıdır. Piyasada birçok güvercin aşısı vardır fakat bunların içlerinden en çok 3'lü karma aşısı kullanılmaktadır. Örneğin güvercinlerde olan çocuk ve bebeklere yapılması gereken aşılar vardır bunlar kesinlikle yapılmalıdır. Bir de güvercinlerin tüy dönemini atlattıktan sonra paramixovirus hastalığına karşı aşılanması gerekmektedir. Yani pmv-1 aşısını yapmanız genel anlamda kümesi 1 yıl venadan koruyacaktır. Ayrıca bu aşıyı 15 günlük yavrularınıza da uygulayabilirsiniz. 100-200 dozluk şişelerde üretiliyor ve de biraz tuzlu. Bu aşıların kullanımı her kümes de ilkbahar ve sonbahar dönemlerde özellikle yavrular hastalanıp ölmesin diye yapılmaktadır.

Aşıyı 0,3 ml olarak güvercin başına, göğüs altı veya boyundan deri altına uygulamak gerekiyor. Aşı buzdolabında veya soğuk ortamda saklanmalıdır. Aşıyı vurmadan önce oda sıcaklığına kavuşması beklenmelidir ve daha sonra güvercine uygulanmalıdır. Şırıngaya çekerek 20 dereceye ulaşmasını beklemek gerekir. Ayrıca aşıyı uyguladınız ve bir miktar kaldı şırıngayı tekrar aşı ile tamamlayıp 15 günlük olan güvercinlere de vurabilirsiniz.

Güvercin aşıları
Hastalıklardan korunmasını istiyorsanız kuşlarınızı mutlaka aşılayın. Bu virüslerde güvercinlerinizi korumak çok kolay güvercinler sağlıklıyken alınan önlemler sonra harcayacağınız zaman ve paradan yok denecek kadar az görülür. Bunun için yapmanız gereken güvercin aşısı ile yılda 1 defa aşılamanız yeterli olacaktır. 3,4 çeşit aşı vardır. Chevivacp200, chevivac-s, columbi-2, colonbovac pmv/ pox. Tek bir güvercin için 0,2 ml boyundan enjektörle enjekte edilir. Son kullanma tarihi geçmemiş, üzerinde orijinal etiketi olan, şüphe yaratmayan, güvenilir ve soğuk zincir bozulmadan muhafaza edildiği garanti edilmiş olmalıdır. Şişelerin kapakları gevşek ve önceden açılmamış olmalıdır. İmal ve son kullanım tarihine dikkat edilmelidir. Aşılama tarihine kadar soğukta muhafaza edilmiş olmalıdır. Aşıların kesinlikle güneş ışını almaması gerekmektedir. Kullanılacak aşının dozunun saptanması için güvercin sayısının bilinmesi gerekmektedir. Aşılar güvercinler yumurtlama dönemine girmeden önce tamamlanmış olmalıdır. Aşıları uygulayan kişiler uygun ve yeterli bilgiye sahip kişiler olması gereklidir. Uygun dozun verilebilmesi için enjektörler herhangi bir dezenfekte maddesi ile yıkanmış olmalıdır. Doğru tam dozu verecek şekilde özel olarak hazırlanmış aşı iğneleri kullanılmalıdır. Aşı yalnız kanat bölgesindeki deriye yapılmalıdır. Aşı yapılan güvercinler 1-2 hafta sürekli kontrol edilmelidir. Aşı şişelerinin üzerindeki belirtilen dozlara ve kullanış tarzlarına dikkat edilmelidir. Güvercinlerin ana ve babadan gelen bağışıklık düzeyi bilinirse aşı programı daha doğru uygulanır. Aşılamadan önce kümesin ışıklandırma, havalandırma, nem ve temizlik problemleri ortadan kaldırılmalı yemlik ve suluklar çok iyi temizlenmeli ve stres faktörleri tamamen yok edilmelidir daha sonrasında aşılama gerçekleştirilmelidir.
" } ] }