{ "title": "Güvercin Bakımı", "image": "https://www.guvercinler.gen.tr/images/guvercin-bakimi(1).jpg", "date": "20.01.2024 03:28:28", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Güvercin bakımı, güvercin yetiştiriciliğinde bazı temel kurallar bulunmaktadır. Bunlar standarda uygun kümeslerin olması, temizlik ve hijyene uyulması, sağlıklı damızlıkların olması, finansman, yeterince zaman ayrılması ve sportmenliktir. Bunların gerekleri yerine getirilirse, güvercin bakımında sorun yaşanmaz.

Güvercin bakımında kümes nasıl olmalı?

Güvercinlerin rahat edeceği, sağlık koşullarına uygun olan, güvercinlerin yaşamları süresince barınma ihtiyaçlarını görebilecek kafesler tercih edilmelidir. Kümesler teras kümesleri, bahçe kümesleri, tavan arası kümesleri olarak ayrılabilir. Bu kümeslerin yönü rüzgârın ılık estiği yere, sabah güneşini alan yere ve tüm gün güneş ışınlarından faydalanılacak yere yani doğu ya da güneydoğu tarafına kurulmalıdır. Böylece güvercinler güneş ışınlarından daha fazla yararlanabilir. Erken saatlerde ışık alan kümesler daha ılık olur. Kümesler lüks olmaktan çok, tüm ihtiyaçlara cevap verecek şekilde kurulmalıdır. Bahçede ve terasta kurulan kümesleri 45 cm'ye kadar yukarıya yerleştirdiğinizde, altından hava sirkülasyonunu sağlar, tabanın kuru kalmasına yardımcı olursunuz. Çünkü kümesin kuru kalması oldukça önemlidir. Kümeste havalandırma sistemi olmalıdır. Bunun için elektrikli havalandırma sistemi kurulursa daha iyi olur. Ancak kuşların bu elektrikten etkilenmemesine özen gösterilmelidir. Ön taraftan açılan havalandırma delikleri de bu konuda size yardımcı olabilir. Tavandan açılan deliklerle de içerdeki kötü kokunun çıkmasını sağlayabilirsiniz.

Kümeslerde kuşların yuva ölçüleri belirli standartlarda olmalı ve temizlik sırasında sizlere yardımcı olmalıdır. Standart yuvalar bir çiftin kuşun barınabileceği, kolay temizlenmesi için altında ızgarası olan, içine 2 adet yumurtalık konulabilen, gerektiğinde önleri kapatılabilen büyüklükte olmalıdır. Bu yuvaların ölçüleri 40X60X40 ya da 40X70X40 gibi olur. Bu yuvalara konulan 2 yumurtalık ile aynı anda çiftlerin biri yumurtaya yatarken, diğer çiftte yavruları büyütebilir. Yuva önlerine takılacak mamalıklar ile yavruların bakımına yardımcı olacak yemler verilebilir. Böylece çiftlere yavru bakımında yardımcı olabilirsiniz. Yuva altı ızgaralarına ise mutlaka önem verilmelidir. Bunlar kuşların dışkılarının temizlenmesine, yemin dışkıyla kirlenmesine ve enfeksiyonlara engel olur. Haftada bir defa ızgaraları kaldırarak, yuvalıklar daha kolay temizlenebilir. Kümeslerin tabanına da ızgaralar konmalıdır. Bu kuşların dışkıyla temasını keser. Böylece kümes temizliği daha kolay olur. Kümeslerdeki suluklarda yerden 50 cm yukarıya konmalıdır. Böylece sular tozdan korunmuş olur. Bunların her gün değiştirilmesi gerekir. Suluklara sadece çeşme suyu koymak yerine, biraz su dezenfektasyonu koyarak, sudan geçen enfeksiyonlarda önlenebilir. Yemlikler içinde aynı özen gösterilmeli, temizliklerine dikkat edilmelidir.

Temizlik ve hijyen

Kafeslerdeki temizlik ve hijyenin sağlanması güvercinlerdeki hastalıkların önlenmesinde, sağlıklı olmalarında oldukça önemlidir. Kümesin temizliği, yuvaların, yerlerin, tüneklerin ve diğer ekipmanların temizliğine özen gösterilmelidir. Yerlerdeki tozlar bile elektrik süpürgesiyle alınmalıdır. Yerler dezenfektan ile iyice silinmelidir. El girmeyen yerlere bile pompayla püskürtülerek dezenfektasyon yapılmalıdır.

Sağlıklı damızlık seçmek

Damızlığın seçiminde sadece güvercinin görünümünü değil, sağlık barometrelerini de dikkate almak gerekir. Çünkü sağlıklı yavru elde edilmesi, sağlıklı damızlıklardan olur. Dirençli ve sağlıklı yavrular hayatta kalmayı başarabilirler.

Finansman yeterince sağlanmalı

Güvercin bakımı ucuz bir iş değildir. Bu nedenle belli oranda finansman gerektirmektedir. Güvercinleri almakla harcamalar bitmez. Bundan sonra kuşlar için belirli bir harcama yapılması gerekir. İlaçları aşıları, yemleri, yem katkıları gibi her şeyin tam olması gerekir. Bu arada güvercin ırklarına göre de harcamalar farklılık gösterebilir. Tüm bunlara hazırlıklı olmakta yarar bulunmaktadır. Özellikle profesyonel şekilde güvercin bakmayı isteyenler bunları dikkate almalıdır.

Güvercin bakımında yeterince zaman ayırmak gerekir

Hangi güvercin ırkı bakılırsa bakılsın, bunun için yeterince zamanınız olmalıdır. Gerektiği zamanlarda güvercinler dışarıya çıkarılmalı ve havalandırılmalıdır. Kümeste kapalı olan güvercinlerin, belli zamanlarda özgür bırakılması önemlidir. Özellikle yarış için beslenen güvercinler için en az 2 saat ayrılmalıdır.

Güvercin bakımında sportmenlik gerekir

Güvercin yetiştirenler özellikle müsabakalara girdiğinden, diğerlerine karşı sportmen olabilmelidir. Bu hobiyi yapan yetiştiricilere karşı saygılı olmalıdır. Yetiştirdiği güvercinlere yıl ve isim takılmalıdır. Eğer kendi kümeslerinde bir hastalık olursa, diğer yetiştiricilere bilgi verilmelidir.
" } ] }