{ "title": "Güvercin Besleme", "image": "https://www.guvercinler.gen.tr/images/guvercin-besleme.jpg", "date": "21.01.2024 23:08:13", "author": "Murat AYDOĞAN", "article": [ { "article": "
Güvercin Besleme, Çok eski zamanlardan beri yetiştirilmekte olan güvercinlerin birçok türü bulunmaktadır. Bu güvercin ırklarından birçoğu da ülkemizde sevilerek yetiştirilmektedir. İnsanların güvercinlere olan merakı ve sevgisi oldukça fazladır. Güvercinlerin doğru beslenmesi sağlıkları açısından oldukça önemlidir. Güvercinler oldukça asil hayvanlardır. Bu nedenle güvercinlerin doğru beslenmesi onların asil kalmasına etkisi büyüktür. Güvercin beslemenin birçok kuralı vardır. Bu kurallardan en önemlisi, doğru yer seçimi. Güvercinlerin rahatça beslenebileceği, rahatça üreyebileceği, rahatça uçabileceği yerlerin olması çok önemlidir. Bu sayede beslediğiniz güvercinler hızlı bir şekilde üreyerek çoğalacaktır. Değineceğimiz bir diğer en önemli kural ise güvercinlerin yemlerinin belli saatlerde düzenli şekillerde verilmesidir. Bu kural güvercinlerin gelişiminde oldukça oldukça önemlidir.

Güvercin beslerken öncelikle güvercinler içerisinden üreyenler içinden 2 tane damızlık güvercin seçilmedir. Bu seçilen güvercinlere daha özen gösterilerek beslenmelidir. Çünkü seçilen güvercinler güvercinlerin çoğalmasına ve soylarının devam etmesine neden olacaktır. Güvercin beslerken Bilinmesi gereken şey günde iki öğün yem verilmesidir. Tavsiye edilen saatler sabah saatleri ve akşam saatleridir. Güvercinler yemleri hızlı bir şekilde kursaklarına doldururlar ve varsa yavrularını beslerler. Fakat bilinmesi gereken önemli bir nokta da kafes içerisinde sürekli olarak yem bulundurulmamasıdır. Kuşlar yemlerini yedikten sonra kalan yemleri kafesten alın ya da kuşlara yetecek kadar yemi kafese koyun. Bunu yaparak güvercinlerin gereğinden fazla yem yemesini engelleyecektir. Güvercinler sert olan yemleri suyla temas ettirerek yumuşatırlar ve daha sonra o yemi yerler. Yani demek istenen şu ki yemler yumuşatıldıkça güvercinler önüne koyduğunuz su bulanıklaşır ve çeşitli hastalıklar bu suda oluşabilir. Bu hastalıklardan güvercinleri korumak için güvercin pini içerisine koyduğunuz suyun günlük olarak değiştirilmesi güvercin besleme ile ilgili bilinmesi gereken önemli kurallardandır.

Birçok kuş türünde olduğu gibi güvercinlerde de taşlık denilen organ vardır. Vücudun bu bölümünde yenilen yemler iyice öğütülür. Bu aslında mekanik bir sindirim türüdür. Kuşlar bazı kumları yiyerek taşlık denilen bölgedeki yemlerin mekanik olarak daha hızlı sindirilmesini sağlarlar. Bu nedenle güvercinlerin bulunduğu kafes içerisinde bu özel kumlardan bulundurulması güvercinlerin sindirimini kolaylaştırarak birçok sindirim sistemi hastalıklarından korumaya katkıda bulunur. Güvercinlere bir bebek gibi davranılması gerekmektedir. Haftada 2 kere güvercinlerinizi özgür bırakmanız ve bir süre uçurmanız vücutlarında oluşacak yağlanmanın önüne geçmektedir. Yağlanmalardan sonra güvercinlerde uçamama ve aşırı kilo görülebilir. Bunun yanında yemler içerisinde bulunan vitaminler güvercinler için yeterli olmamaktadır. Bu nedenle kafes içerisindeki suya vitamin takviyesi yapılmalıdır. Güvercinlerinizi yeşilliğin bulunmadığı alanlarda besliyorsanız kesinlikle haftada bir kez önlerine marul ya da maydanoz gibi bitkilerden koymanız onları oldukça sevindirecektir. Daha önce de dediğimiz gibi güvercin beslemek oldukça zahmetli bir iştir. Bu nedenle sizlerde güvercin beslemeye karar verdiyseniz öncelikle iyi karar verin ve daha fazla bilgi elde edin.
" } ] }