{ "title": "Güvercin Çiftleşmesi", "image": "https://www.guvercinler.gen.tr/images/guvercin-ciftlesmesi.jpg", "date": "20.01.2024 01:48:03", "author": "Gülşah Bulut", "article": [ { "article": "
Güvercin Çiftleşmesi, Güvercin bakımı genelde hobi olarak görülen bir şeydir. Güvercinler sevgi bekler ve titizlikle bakım ister. Güvercinlerde çiftleşmeden önce çok farklı kur yapma özellikleri vardır. Güvercin çiftleşmesi diğer kuşlarla benzerdir fakat farklılıkları da vardır. Evcil güvercinler eşlerini genelde sezon olarak seçerler. Yaban olan güvercinler ise tek eşliliği seçmektedir. Güvercin çiftleşmesi olarak ilk adım erkek güvercinin ötmesi ile kur yaparak başlamaktadır. Fakat bir de bunun yanı sıra dişi güvercinin çiftleşmeye hazır olması gerekmektedir eğer dişi güvercin çiftleşmeye hazır ise ön sevişme olarak bilinen öpüşme görülür. Bunun yanı sıra erkek ve dişi güvercin gagalarını birbirlerinin ağzına sokarak şov yaparlar. Böylece çiftleşme başlamış olur. Dişi güvercin hafif olarak yere çöker, erkek güvercin dişi güvercinin üzerine çıkarak birleşirler. Hem erkek de hem de dişi güvercinin anüs içinde bulunan kloak dediğimiz üreme organları birbirine temas edince erkek güvercin spermasını dişi güvercinin kloakına boşaltır. Spermler buradan yumurta kanalına gider ve yumurtanın çekirdeğini döllemek için 72 saat gibi bir yol alır. Spermler burada 20 gün kadar aktif durumda bekleme özelliğine sahiptir. Yumurta sarısı içinde bulunan çekirdek döllendikten sonra yumurta kanalına girer ve böylece yumurtlama süresi başlamış olur.

Güvercinlerde üreme Şubat ve ağustos ayları arasında olmaktadır. Yani bu aylar arası güvercinlerin çiftleşme sezonudur. Güvercinler bu sezon aralığında 4 defa yumurtlayıp kuluçkaya yatarlar. Güvercin kafesleri metal veya ahşaptan yapılmaktadır. Güvercin kafesi yapılırken bir çift güvercinin çiftleşip rahat geçinebileceği bir kafes olarak yapılmaktadır ve altlıklarına ızgara koyulmasında fayda vardır. Başta da söylemiş olduğum güvercin hobi olarak yetiştirildiğinde bakımı temiz ve titizlikle yapılan güvercinlerin hem çiftleşmesi hem de doğurganlığı artar.

Bir de sizlerle başka bir yöntemle güvercin çiftleşmesini paylaşmak isterim. Eşim tıpkı bir güvercin yetiştirme hastası olduğu için birkaç bilgi edindim. Erkek ve dişi güvercinler kışın ayrı geçirdikleri için eşim kışın genelde çiftleri birbirinden ayırır ve ayrı kafeslerde yetiştirir ve bu kış ayı boyunca birbirini görmeyen çift şubat ayları ve sonuna doğru eşlerinin yanına koyulurlar ve yemesi, temizliğine bir de sessiz bir ortamda olmasına dikkat edilir böylece 8-12 gün sonunda yumurtlama başlar. Yavru gelişir ve onun da kuluçka dönemine gelmesini çıkarttığı ses ve hareketlerden anlarsınız ve eş seçimini yaptıktan sonra güneş ışını almasıyla çiftleşmeyi tetikler. Bir de en çok dikkat edilmesi gereken konu eğer güvercininiz hasta ise kesinlikle yanında farklı bir güvercin bulundurmamalı, çiftleştirmemeli veya faklı güvercin koymamalısınız aksi halde diğer güvercinlerde hastalığa yakalanabilir. Fakat bir de güvercinlerin kendi istedikleri kuşlarla değil aynı cins güvercin ile eşleşmeleri önemlidir. Güvercin çiftleşmeleri bazen uzun sürebilir. Bu dişinin istekli olup olmadığına bağlıdır. Dişi güvercin ve erkek güvercin 4-6 gün sürekli olarak kur yapabilirler. Sonrasında erkek dişinin üzerine çıkarak çiftleşme olabilir bu olay gün içerinde 3-4 defa olabilir. Sonuç olarak güvercinler yumurta doğurduktan sonra çiftleşme süresi bitmiş olur daha sonrasında kuluçka dönemi başlar. Bu dönemde 21 gün sürebilmektedir. Güvercin çiftleşmesi genelde yeni alınan ile eski güvercin fark etmeden çiftleştirilir. Aslında yeni aldığınız güvercin ile sizin için çok kıymetli olan güvercini çiftleştirmeyin. Nedeni ise yeni alınan güvercin nasıl olduğu ve hastalıklı olmadığını bilmediğimiz için çiftleştirildiği zaman bulaşmasından kaçınmış olursunuz.
" } ] }