{ "title": "Güvercin Curnatası", "image": "https://www.guvercinler.gen.tr/images/guvercin-curnatasi.jpg", "date": "21.01.2024 19:37:07", "author": "Nilüfer Çembertaş", "article": [ { "article": "Güvercin Curnatası; Güvercin sökünü. Topluca hareket eden, kalabalık halde birbiri ardından giden güvercinlerin uçuş zamanı ya da avcı literatüründe geçen haliyle, göç zamanı göç kuşlarının yoğun bir şekilde dar bir avlakta toplanması Curnata olarak adlandırılır.

Güvercin Curnatası ya da Güvercin Sökünü iki başlık altında incelenebilir, İlki yaban hayatının içinde olan ve göç eden güvercinlerin sökünü, ikincisi evcil olan güvercinlerin sökün zamanı

Yaban hayatın içinde Güvercinlerin Curnatası; Türkiye'de var olan yabani güvercin türleri daha çok iç göç gerçekleştirirler. Yerli bir tür olan Tahtalı Güvercinin curnata zamanı yaz başı gibidir. Bu kuşlar Marmara ve Ege taraflarındaki zeytinliklere büyük sürüler halinde göç eder. 900 metrenin üstündeki dağlık alanlarda kuluçkaya yatar ve kış başında yeniden ovadaki bahçelere inerler. Türkiye'de kış boyunca yaşayan ve yaz başında daha sıcak bölgelere göç eden güvercin türlerinin 2004'teki sayısı 500 bin civarındaydı fakat bu sayının birçok nedenden her sene azaldığı biliniyor.

80'li yılların ortalarına kadar en büyük güvercin curnataları Edremit'ten Ege adalarına doğru gerçekleşmiştir. Edremit- Kazdağları arasında yaşayan tahtalı güvercin kolonisinin Ege adalarına doğru her sene yaz başında göç etmesinden rahatsızlık duyan komşumuz Yunanistan zeytinliklerinin zarar gördüğünü gerekçe göstererek yaptığı ilaçlama sonucunda büyük bir güvercin kolonisini telef etmiştir.

Evcil hayatın içinde Güvercin Curnatası; İnsanların evcilleştirdiği bilinen ilk kuş türü güvercinlerdir. Palearktik bölgenin batısında yaşayan kaya güvercininden evcilleştirilen kuşların insanlarla yaşamaya başlaması İÖ. 4500'lere kadar uzanır. İlk evcilleştirildiği dönemden günümüze yüzlerce evcil güvercin soyu geliştirilmiştir. Güvercinler sosyal kuşlar oldukları kadar uzun uçuculardır bu yüzden de kuşların kanat ve ciğerlerinin açılması, daha sağlıklı olmaları ve sosyalleşebilmeleri için uçmaları gerekir. Evcil güvercinlerin curnatası daha çok güneşin doğum saatleri ile batım saatleri arasındadır. Bu saatler güvercinlerin performanslarına en olumlu etki eden saatlerdir.

Güvercin Curnatası sırasında bazı dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Bunlar

Güvercinler sürü halinde hareket eden kuşlardır, bu yüzden Curnata sırasında erken inen kuşlar iyi gözlenmeli daha iyi uçucularla birlikte salınmayıp ayrı bir grup oluşturulmalıdır. Önce inen çabuk yorulan kuşlar sürüye katılmaya zorlanmamalıdır.

Kuşlar uçurulmadan önce hafifçe yemlenmelidir, sağlığı açısından ne aç ne de tok olmamalıdır.

Güvercin sökmede ideal yaş 3-4 aydır, curnataya katılacak güvercinlerin sürüyle birlikte tam hareket etme yaşı ise 7. Aydır.

Curnata mümkün olduğunca gün doğumu saatlerinde yapılmalıdır.
" } ] }