{ "title": "Güvercin Gübresi", "image": "https://www.guvercinler.gen.tr/images/guvercin-gubresi.jpg", "date": "20.01.2024 03:51:43", "author": "onur karaarslan", "article": [ { "article": "
Güvercin gübresi güvercin dışkısından elde edilir. Güvercinlerin toplu halde yaşamını sürdüren bir kuş türü olmasından dolayı gübre bir arada toplanır ve kullanılır. Güvercin almış olduğu yemin bir bölümünü veya tamamını sindirmeden dışkı yoluyla dışarı atar. Bununla beraber güvercinler kanatlı türleri arasında, gübresinde ürik asit düzeyi en yüksek olandır.

Güvercin gübresi içinde farklı oranlarda organik madde, azot ve fosforik asit bulundurur. Güvercin gübresini organik tarımda kullanmak isteyenler için sahip olduğu değerler çok iyidir.

Eski zamanlarda tarım yapmak için kısıtlı arazisi olan bölgelerde ürün verimini arttırmak amacıyla güvercin gübresi sıkça kullanılmıştır. Özellikle arazinin verimsiz ve suyun az olduğu Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde birçok yörede güvercin gübresi kullanıldığı görülmüştür. Bu bölgede yetiştirilen başta karpuz, mercimek, pamuk gibi bazı ürünlerde güvercin gübresinin önemi büyüktür.

Güvercin gübresinin bilinen bu faydaları dolayısıyla Anadolu'da yerleşim yerlerine yakın bölgelerde ve su kaynaklarına yakın bölgelerde güvercin yuvaları yapılmıştır. Bu yapılara Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde hala rastlanmaktadır. İnsanların güvercinlere karşı sevgisi güvercin yetiştiriciliğini arttırmış, yetiştirilen güvercinin artmasıyla beraber de üretilen güvercin gübresi miktarında önemli oranda bir artış görülmüştür. Güvercin gübresi tarımın dışında süs bitkilerinin üretiminde de kullanılır.

Güvercin gübresinin kullanımının fazla olduğu bölgelerde yetiştirilen bitkilerde vejetatif gelişimi çok olur, bitkilerde olumsuz durumlara karşı direnç artar ve ürün kalitesinde iyileşme görülür. Ancak güvercin gübresi kullanılırken dozunun fazla olmamasına dikkat edilmeli ve toprağın gübreyle beraber su ihtiyacı da giderilmelidir.
" } ] }