{ "title": "Güvercin Nasıl Alıştırılır", "image": "https://www.guvercinler.gen.tr/images/guvercin-nasil-alistirilir.jpg", "date": "20.01.2024 10:33:54", "author": "Murat AYDOĞAN", "article": [ { "article": "
Güvercin Nasıl Alıştırılır, Bilindiği gibi dünyada ve ülkemizde birçok güvercin ırkı bulunmaktadır. Öyle ki bu ırkların hepsinin farklı farklı alışma koşulları vardır. Güvercinlerin yerine, sahibine alışması için onlara uygun koşulların sağlanması, gerekmektedir. Irkların farklı olması il her ırkın yuvalarına ya da sahiplerine alışma evrelerini farklılaştırıyor. Fakat genel olarak alışma evrelerinin özellikleri aynıdır. Güvercinlerin yavru haldeyken alıştırılmaları birçok havyanda olduğu gibi güvercinlerde de aynıdır. Yaş olarak ilerlemiş güvercinler sahibine bağlı olmaktan çok özgürlük peşindedir. Güvercin beslemenin en önemli kuralı kafesin yerinin doğru olmasıdır. Güvercinlerin yerini sevmesi ve benimsemesi onları yaşamı için en önemli faktörlerden biridir. Yerin güzel olması güvercinin de alışmasına ve yerini sevmesini kolaylaştıracaktır. Öyle ki yeri kötü olan bir güvercinin alıştırılması oldukça zaman alacak ve meşakkat gerektirecektir. Bu da sizleri oldukça zorlayarak ya pes ettirecek ya da yoracaktır.

Eğer kümesinizde daha önceden alışmış kuş yoksa tabi ki de işiniz biraz daha zorlaşmış olmaktadır. Çünkü kümeste bulunan alışmış güvercin diğer kuşları da etkileyerek onların alışmasını kolaylaştırır. Alışmış güvercin kafesinizde var ise size düşen görev oldukça azdır. Siz sadece gerekli birkaç işlemi yaparak gerisini önceden alışmış olan kuşa yaptırabilirsiniz. Bilindiği gibi güvercinler hep birlikte hareket ederler. Aslında bu durum onların savunma silahıdır. Bu nedenle alışkın güvercin varsa diğer alışmamış kuşlar onu havada takip ederek yuvaya da birlikte geri dönerler. Topluca uçan güvercinlerden biri tehlikenin farkına varıp yönünü değiştirirse diğer kuşlar tehlikeyi anlamasalar bile sürüyü bozmamak için onu takip ederler. Güvercinlerin bu tür hareketleri birbirleri ile etkileşime girerek alışma evresini kolaylaştırmaktadır. Güvercin nasıl alıştırılır? Sorusuna cevap verecek olursak işe şöyle başlayabiliriz: Şimdi güvercinleri alıştırmak için harekete geçelim ve uygun yerlerden çok fazla para vermeden 2 - 3 çift güvercin alalım. Bunların çift olmasına dikkat edelim ve bu güvercinler için yaptığınız kafesin yeterli büyüklükte olmasına özen gösterelim. Aldığınız bu kuşlar henüz size ve kafesine alışmadığı için kaçmamalarına özen göstermelisiniz. Bir süre bu kuşlar kafes içerisinde birbirlerine alışarak yakınlık göstermeye başlarlar. Bu durumun farkına rahatlıkla varabilirsiniz.

Güvercinlerinizi alıştırma döneminde yemlerini dışarıda vermeniz onların alışma evrelerinden biridir. Fakat bu esnalarda kuşların kaçmaması için bazı önlemler gereklidir. Bu önlemlerden birisi Kuşların kanatlarını tecrübeli bir kişi tarafından kestirmektir. Bu işlemin kesinlikle bilen kişiler tarafından yapılması gerekmektedir. Öyle ki yaptığınız yanlış bir harekette kuşa zarar vererek ölmesine bile neden olabilirsiniz. Kanadı kesilen kuşlar kafes dışarısında yem verildiğinde uçamaz ve böylelikle kaçamazlar bir süre sonra kanatlansalar bile yuvadan kaçmayacaklardır. Fakat bu yöntem hayvan severler tarafından kesinlikle onaylanmamakta ve karşı gelinmektedir. Öyle ki bu yöntemi uygulayan kişilere kanunen hayvan hakları nedeni ile maddi cezalar bile uygulanabilmektedir. Bu yöntem yerine diğer bir yöntem olan çengelli iğne yöntemidir. Bir çengelli iğne ile güvercinin kanatlarındaki tüyler iğnelenir ve güvercin bu nedenle uçamaz yine bu işleminde bilir kişiler tarafından yapılması gerekmektedir. Bu uygulama ile günlerce yemlerin dışarıda verilmesi ve kafesin kapısının açık bırakılması ile güvercinler yerine ve sizlere alışarak ileri ki zamanlarda uzak yerlerden bile uçurulsalar tekrar yuvalarına dönerler. Böylece güvercin nasıl alıştırılır? Sorusuna da açıklık getirmiş bulunmaktayız. Bu tür alıştırma yöntemleri ile güvercinlere zarar vermeden onları alıştırabiliriz. Güvercinlerin alışma süresi ırka bağlı olarak değişiklik gösterdiği için kesin bir süre verilememektedir.
" } ] }