{ "title": "Güvercin Sulukları", "image": "https://www.guvercinler.gen.tr/images/guvercin-suluklari.jpg", "date": "19.01.2024 01:17:20", "author": "orhan esen", "article": [ { "article": "
Güvercin sulukları, güvercin besleyenlerin dikkat etmeleri gereken çok önemli bir konudur. Yazları uzunca ve sıcak günlerdeki tutumlarıyla kış mevsiminde az ve soğuk günlerde zaman geçirme tarzları vardır. Gene tüy dökme, yumurtlama dönemleri de bu şartlara göre değişir. Güvercin bakımı kış aylarında ekstra bir ehemmiyet kazanır. Hava şartlarının kötüleşmesiyle yaz aylarında alışmış oldukları yaşamı kış mevsiminde sürdürememeleri güncel hayatlarında da kimi değişikliklere neden olur. Yazları sıkça uçan, saatlerce havada olan kuşlar kış mevsiminde kapalı ortamda bu davranış tarzlarını kaybederler.

Kümes hayvanlarına rastgele bir tas ya da tabak ile verilen su çok fazla çabuk tükenir-kirlenir ya da dökülür. İçine girebilen kuşların, ayaklarının üşümesi ve kümes tabanının ıslanarak hastalanmalarına da neden olabilir. Özel amaçla satın alınan suluklar ise hem çok pahalıdır ve hem de sıkması, doldurulması sırasında çabuk paslanır, bozulur atılırlar. Bu sebeple sıkça su eklemek ve değiştirmek zahmetinden de kurtulmak amaçlı otomatik suluk alabilir ya da kendiniz yapabilirsiniz. Su güvercinler açısından yalnızca içmek amaçlı değil ekstern parazitlerden arınmak amaçlı suya gereksinim duyarlar. Bir bir su kabı her 2 amaçla kullanacaksanız ara sıra suluklar mutlaka temizlenmelidir. Çimento ya da galvanizli saçtan yapılmış 50 santimetre uzunluk 60 santimetre en ve 10 santimetre derinlikte olan bir suluk uygundur ve suluklar gölgelik altında bulunmalıdır. Bir çift damızlık güvercin senede 180 litre civarı su tüketir. Birçok fazla kuşun tersine güvercinler suyu gagalarını daldırarak emerek içerler. Kuşlarımıza çoğunlukla sağlık sorunları sudan bulaşır. Bu sebeple suluklar çok fazla temiz olmalıdır. Çoğunlukla bu suluklara kuşların tüyleri, vücutlarından çıkan tozları, yem parçalarıyla pislikler düşer. Suda mikroorganizmalar, bakteriler, mantar, koli basili benzeri çok fazla çabuk ürerler. Bu gibi bir su farklı sağlık sorunları ve ishal ile kuşun sıhhatini bozabilir. Bu nedenden haftada en az bir sefer dezenfektan ilaçlarıyla temizlenmeli, üstelik su içerisine birden çok damla damlatılarak suyun dezenfekte olmasını sağlayın.

Suluklar
" } ] }