{ "title": "Güvercin Vitamini", "image": "https://www.guvercinler.gen.tr/images/guvercin-vitamini-517.jpg", "date": "21.01.2024 03:43:50", "author": "Süleyman mutlu", "article": [ { "article": "
Güvercin vitamini, Güvercin, kanatlı kuş grubuna giren bir türdür. Güvercinlerde beyin ile kafatası arasındaki ferromanyetik faktörler, yerde oluşan manyetik alana karşı duyarlı hale gelmişlerdir. Güvercinler bu sistemle birlikte yerin manyetik oluşumlarına karşı değişiklik hissedebilmektedir. Ferromanyetik, kuşların ne kadar uçtukları ve ne kadar uzağa uçarlarsa uçsunlar yönlerini kolaylıkla bulmalarını sağlayan sistemdir. Bazı güvercin türleri yenmek için özel olarak yetiştirilir. Güvercin eti lezzetli olduğu kadar pahalıdır. Güvercinlerin lezzetli olabilmesi için yumurtadan çıktıktan 28 gün sonra tüketilmesi gerekir. Güvercinlerin yaşam şartları itibariyle gerekli vitamin almaları oldukça zordur. Bu sebepten dolayı güvercinlerin vitamin eksiklikleri fazlalaşmaktadır.

Güvercin vitamini eksikliği, günümüz şartlarında oldukça sıklıkla görülen bir durumdur. Çünkü günümüzde betonlu yapılaşma arttığı için doğal koşullar yok olmakta güvercinin yeşil alanları kısıtlanmaktadır. Doğal ortamda bulabileceği gıdaları bulamadıkları ve atık gıdalarla beslendikleri için güvercinlerde vitamin eksikliği ortaya çıkmakta bu da yapılarında bir düzensizlik ve doku bozukluğu oluşmakta aynı zamanda bu bozukluklarda güvercinleri ölüme sürüklemektedir. Bazı gelişim düzensizlikleri güvercinlerde verimin azalmasına, hastalıklara karşı direncin düşmesine ve güvercinlerin doğal özelliği olan sportif yapının azalmasına yol açmaktadır. Güvercin vitaminleri günümüzde farklı çeşitleri bulunmaktadır. Güvercinin gelişimine göre de vitamini ihtiyacı farklılaşır. Büyüme ve değişmesiyle vitamin ihtiyacı artmaktadır.

Güvercinlerin ihtiyacı olduğu bazı vitaminler şu şekildedir

A vitamini: Genç yaştaki güvercinin gerekli olduğu vitamin, güvercinin gelişimini olumlu yönde etkilediği gibi bulaşıcı hastalıklara ve parazitlere karşı da antikor üreterek koruyucu etki yapar.

K vitamini: Güvercinlerde oluşan kanama hastalıklarına karşı oldukça etkili bir vitamindir. Güvercinlerin her dönemde yeteri miktarda alması gerekir.

E vitamini: Güvercinlerdeki kasların çalışmasını sağlayarak anne ve yavru güvercin için gerekli olan vitamindir.

D vitamini: Güvercinin metabolizmasının düzenli bir şekilde çalışabilmesi için fosfor ve kalsiyum dengesinin sağlanması oldukça önemlidir. Göğüs kemiğindeki şekil bozukluğu ve raşitizm oluşmasını önemli ölçüde engeller.

B1 vitamini: Vücutta bulunan yağdaki asitlerin ve karbonhidratların bozulmasına yol açar. Güvercinlerin metabolizması yüksek seviyelerde olduğu için hızlı uçuşlarda vitamin oldukça önemlidir.

Güvercin vitaminleri önemi nedir?

Yüksek verimliliğin sağlanabilmesi için en önemli koşul vitaminlerin özel ve seçkin olması gerekir. Vitaminlerin yüksek kaliteli ve ekonomik yem karışımları ile uygun kombine edilmesi yüksek verimin alınması için ön koşuldur. Yeteri ölçülerde vitamin desteğinin sağlanması durumunda büyüme düzensizliklerindeki gelişim hatalarını ve hastalık olasılıklarını ve eşemsel yetersizliklerini en alt düzeye indirgenir. Belirtilen amaçlar için vitamin masrafı, aynı gelir çeşidi ve satım seçeneklerinin gerektirdiği diğer girdilerden daha uygun fiyata sağlayabilirsiniz. Hayvansal verim en üst düzeyde artacağı için güvercin vitaminin giderleri görünmemektedir.
" } ] }