{ "title": "Hünkari Güvercin", "image": "https://www.guvercinler.gen.tr/images/hunkari-guvercin-1630.jpg", "date": "21.01.2024 03:27:29", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "
Hünkari Güvercin: Hünkari (Oriantal Frill) ilk olarak 17. Yüzyılın başında, Osmanlı kuşçularınca Manisa'da Şehzade Sarayı için özel olarak yetiştirilmiş ve yetiştirilmesi sarayın dışında, yasaklanmış bir kuş ırkımızdır. Ana vatanı Türkiye, menşei Manisa'dır. Batılı kaynaklarda da ana vatanının, İzmir ve Manisa yöresi olduğu belirtilir. Bu inanılmaz güzellikteki Hünkari güvercin ırkı, Osmanlı İmparatorluğu devrinde Sarayda geliştirilmiş, Hünkari ismi de buradan gelmiştir. O dönemlerde, sadece sarayda yaşayanların yetiştirmesine izin verildiği bu kuşların bazılarını, halk yakalayarak mağaralarda gizlice yetiştirilmeye çalışmıştır.

Hünkari güvercin (Oriantal Frills) ilk defa 1864 yılında H. P. Caridia tarafından İzmir'den alınarak, İngiltere'ye götürüldü. 1879 yılında Amerika'da New York'da National Columbarian Society tarafından ilk kez sergilendi. Göğsünde kıvırcık tüylü, paçalı, sivri tepeli ve küçük yapılı bir kuştur. Hünkari güvercinler renklerindeki zenginlik nedeniyle tamamen sergi amaçlı yetiştirilir.

Hünkari Güvercin Türleri

Satinette (Kanat-Kuyruk İşlemeli) bu gruptaki Hünkarilerin, kafa, boyun ve gövdesi beyaz renk, kanatların üstü ile kuyrukları renklidir. Kanat üstleri değişik renkte dantel işleme biçiminde desenlidir. Kuyruklar ise gri olup, uçlarında mühür denilen beyaz damgalar bulunur.

Hünkari Irkında Göz Rengi

Bu ırkta belirgin ve değişmeyen göz rengi vardır. Beyaz kafa tüyleri olan cinslerde, göz rengi siyah, renkli kafa tüyleri olan cinslerde ise göz rengi turuncudur.

Hünkari Güvercin Tepe ve Gül

Hünkari ırkının baş tüyleri, arkaya doğru sivri bir külah şeklinde olur. Bu biçimdeki tepe hünkari güvercinlerin en belirgin özelleridir.

Göğüslerdeki ters dönmüş kıvırcık tüyleri, bu ırkın ikinci özelliğidir. Bu özellik, birçok azman tür de görülür. Bu ters dönmüş kıvırcık tüyler ne kadar çoksa, o kadar makbuldür. Karşıdan bakıldığı zaman, açmış bir gül görünümü verir. Bu nedenle, bağrı güllü de denilir.

Hünkari Güvercin Kanat ve Kuyruk

Kanatlarındaki dantel desenleri, mavi, gri, gümüş, haki, kahve, kırmızı, siyah gibi değişik renklerden oluşur. Bazen tek bir tüy üzerinde üç ayrı renk görülebilmektedir.

Hünkari güvercinleri, bu kendine has özellikleriyle, göz zevkine hitap eden, bir kuş ırkımızı temsil eder. Hünkarilerin üzerinde bulundurdukları renklerin ağırlığına göre çeşitli kanat renkleri vardır. Tüm beyaz vücutlu türlerinde, kuyruk gri-mavi renk, uçlarında ise padişah mührü denilen beyaz damgası vardır. Bu mühür zamanla dağılıp, kuyruklarda beyaz kuşak haline dönüştü. Günümüzde kuyruk uçlarında artık metal para gibi beyaz mühre sahip kuşlar çok ender görülmektedir.

Hünkari Irkında Yavru Bakımı Nasıl Yapılır?

Hünkari güvercini ırkı kuşlarımız, azman ırkından gelir. Bu nedenle azman cinsinin yavru bakım özelliklerini kaybetmemişlerdir.

Blondinette: Gövde İşleme: bu gruptaki Hünkari ırkı kuşlar ikiye ayrılır. Birinci grupta, Hünkari güvercinlerin kafa ve boyunları düz renkli, vücut, kanat ve kuyruk tüyleri değişik renklerde dantel işlemelidir. Halk tarafından, üzerinde bulunan renge göre Karaçil, Kırmızıçil gibi yöresel isimle bilinir.

Diğer grupta ise vücudun tamamı, boyun ve kuyruk tek renk olup (Genelde gri-mavi) kanatların üstü desen işlemelidir. Kuyruklarda, padişah mührü denilen damga bulunur. Bu gruptaki Hünkari güvercinler halk tarafından Çam kabuğu diye adlandırılır.
" } ] }