{ "title": "Kaplan Güvercin", "image": "https://www.guvercinler.gen.tr/images/kaplan-guvercin.jpg", "date": "20.01.2024 12:40:04", "author": "Nilüfer Çembertaş", "article": [ { "article": "Kaplan Güvercin; Kelebek (saya) ırkı güvercinlerin bir türüdür. Sihay Kaplan ve Kaplan Karabaş gibi türleri vardır. İzmir, Manisa, Bursa ve çevresinde yetiştirilir. Dalıcı ve dönücü yapıya sahip güvercinlerdir. Grup şeklinde uçar ve havada görülmeye değer kombinasyonlar çizerler. Filo kuşu olarak yetiştirildiğinde filonun yükselmesine öncülük ederler. Tam ters V görünümündeki kuyrukları genellikle 14 telekten meydana gelir. 12'den fazla telekli olan tüm türlerde olduğu gibi kelebek ırkı Kaplan Güvercinlerin de kuyruk üstü (Yağ bezesi) yoktur. Alman kaynaklarda bu ırktan tepeli yavruların elde edildiği yazılmış olsa da tepesiz güvercinler olarak bilinirler. 7-8 aylıkken çiftleşmeye başlayabilirler. Erkek güvercinler eşleşme döneminde dişisiyle beraber havaya kalktığında sevinçle kanat çırpıp kayık yaptıktan sonra kuyruğunun üzerine oturur. Yavrularını ilk 1 ay güvercin sütü olarak da bilinen anne güvercinin kursağından gelen protein ve mineral açısından zengin gıda ile beslerler. Arpa, buğday, akdarı, bezelye ve kuru bakliyat ile beslenebilirler. Kışları minaralli güvercin taşı, yazları ise güvercin kumu verilmelidir.

Kanatlar daima kuyruğun üzerinde taşınır. Ayakları paçalıdır. Boyunları belirgindir. Bu ırkın tüy renkleri daha çok yetiştirildiği yöre ile alakalıdır, genellikle alaca renkli olan bu güvercinlerin düz renkli olanları da vardır. Beyaz üzerine siyah, mavi; beyaz üzerine siyah, mavi ya da mavi üzerine beyaz ve siyah çil desenleri bulunur. Pervane gibi dönüşleri zıpkın gibi dalışları görülmeye değerdir. Uçuş süreleri antrenmana göre 1-2 saat arasında değişebilir. Aynı zamanda taklada atabilen güvercinlerdir. Havadayken tam bir oyun kuşu yerde ise form güvercini gibidir.

Kalabalık olarak uçurulduklarında arı oğulu gibi karmaşık bir görüntü sergilerler. Çabuk yükseklik kazanırlar. Bazı yörelerde yüksek uçuculuklarının tutulmasından dolayı yetiştirilirler. Dönek güvercinlerden farklı olarak çok yüksekte uzun süre kalabilirler. Hatta çok yüksek uçucular oldukları için gökyüzünde yükseklikten dolayı gözden kaybolabilirler. Yine de bazı yörelerde sadece renkleri için yetiştirilmeye başlandığından yüksek uçuculuk ya da dönüş gibi özelliklerini yavaş yavaş kaybetmeye başlamışlardır. Kelebek ırkları arasındaki çiftleştirmeler nedeniyle ırksal değişimler ve tahribatlar yaşamaktadırlar.
" } ] }