{ "title": "Karabaş Güvercin", "image": "https://www.guvercinler.gen.tr/images/karabas-guvercin.JPG", "date": "19.01.2024 10:15:41", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Karabaş güvercin, Bursa güvercin ırkında olan bir türdür. Bu kuşlarda kanat ve kuyruk beyaz renkte olur, kafa ise siyah renktedir. Bursa ili dışında Afyon, İnegöl, İstanbul ve Mustafa Kemal Paşa bölgelerinde beslenen kuşlar, Osmanlılar döneminde de yetiştirilmiştir. O dönemdeki adı oynar güvercindir.

Karabaş güvercinin özellikleri nelerdir?

En temel renkleri arasında ak kanat kuyruk, siyah kanat kuyruk ve beyaz olan ırktaki güvercinlerde 12 tel kuyruk ve kuyruk üstü yağ bezesi olur. Kuşların bu özellikleri Çakal ve Mülakat ırkından farklıdır. Siyah kanat kuyruk kuşlarda beyaz gaga ucunda siyahlık olması makbul olurken, ak kanat kuyruk kuşlarda kanat uçlarında olan beyaz teleklerin 7 X 7 şeklinde olması daha makbuldür. Kuşlar dik duruşlu, hareketli ve neşeli olurlar. Vücutları orta irilikte, geniş ve dışa doğru çıkık olan göğsü ve kalın uzun yapıdaki beyaz gaga en temel özellikleri arasındadır. Göz etrafında bulunan etli kısımda beyaz ve belirgin olduğunda makbul olur. Kırmızı, sarı gibi etli olan göz çevresi kabul görmez. Kuşlarda beyaz ya da mavimsi göz rengi de aranan özelliklerden biridir. Bursa güvercin ırkında bulunan siyah renk tonu başka güvercin ırklarında olmaz. Oldukça parlak, yanar döner siyah renk, bu ırka özel kırmızı ayaklarla uyum içindedir.

Kuşların ayaklarındaki tırnaklar beyaz, bilekten aşağısı temiz, tüysüzdür. Bu ırktaki kuşlar makaracı ırklar arasındadır. Yerdeyken sakin olan kuşlar, uçmak için hareketlendiğinde yerini telaşa bırakır. Uçarken sert kanat atışları sayesinde yükseklere ulaşabilir. Alıştırılmasına bağlı olarak 4-5 saat süreyle uçabilir. Yetiştiriciler karabaş güvercinleri günlük gruplar şeklinde uçurulur. Kuşlar birbirini takip ederken, kısmen dağınık halde uçarlar. Yanlarında refakatçı olmasına gerek yoktur. Aşağıdan pırıltıya duyarlılık göstermezler. Bu yüzden havadayken kuşların kontrolü zor olur. Bakıldıkları salmadan uzaklaşabilirler. Havada diğer gruplara aldırış etmezler. Makaraya girdikleri zaman, uçan grupta kısmi dağılma olabilir. Ancak 1-5 arasındaki kombinasyonlarda makaraya giriş izlenmeye değer bir görüntü ortaya çıkarır. Uçuşta ani bir şekilde başları kuyruğun üzerine gelecek halde kanatlar açık durumda makaralarını sergilerler. Yere inerken zorlanırlar, salmayı birkaç defa teğet geçerek ani şekilde iniş yaparlar. Aynı zamanda havada ani yükselti değiştirirler. Yüksekte olduklarında ani şekilde kanat atar ve 45 derecelik açı ile dalma benzeri hareketle hızlı bir şekilde alçalır, ardından hızla yükselmeye başlar. Karabaş güvercin şahin saldırılarından da bu özelliklerini kullanarak kolay bir şekilde kurtulabilir. Normalde kuşlar kendi salmalarına bağlıdır. Ancak başka bir yere satıldıklarında buradaki salmaya da kolay alışırlar. Bir defa bile alıştırma eğitimi yaptırılırsa, genellikle sadık bir uçucu olurlar. Uçuş eğitimi almış olan kuşlar, 45-50 km uzaklıktan bile salmalarına geri dönebilir. Yavrular eğitimde sorun çıkarmaz, bakımları da oldukça kolaydır. Bursa ırkından olan kuşlar Karabaş güvercin dışında, karakanat, abraş, akman, sürmeli, noktalı, kilitli gibi yapısal özelliklerine göre değişik isimlerle anılır.
" } ] }