{ "title": "Kırmızı Güvercin", "image": "https://www.guvercinler.gen.tr/images/kirmizi-guvercin.jpg", "date": "20.01.2024 00:43:46", "author": "Cemile Akyer", "article": [ { "article": "
Kırmızı Güvercin, Kırmızı güvercin (Ankhut trumpeter), Orta Asya'dan İran, yukarı Ermenistan, Azarbaycan, Gürcistan ve Urallar içinden Türkiye'ye oradan da Bulgaristan, Romanya ve Rusya'ya dağılmış, tuğla (Kızıla çalan kahve) rengi parlak tüylere sahip bir güvercin ırkıdır. \"Ala gut\" olarak adlandırılmış farklı bir formu da bulunmakta olup, genelde kanatları beyaz ve vücutlarının kalan kısmı ise tuğla rengidir.

Diğer bilinen adlarıyla ankut, gut veya kut güvercinler, soydaşları gibi yüksek uçuş ya da takla atma gibi teknik özelliklerden ziyade, seslerinin çok güçlü olup özel bir ötüş tarzına (Kuğurma) sahip olmalarıyla bilinir. Bu sesler, büyük bir manevi anlam yüklenerek \"dem çekme\" şeklinde adlandırılmıştır. Besleyiciler, kırmızı güvercinlere (Demkeş) ötüş süreleri ve özelliklerine göre bedel ödemektedirler. Kuşun iyi sayılabilmesi için, bu sürenin 40 ila 45 dakikaya kadar çıkması beklenir.

Renkleri ve ötme tarzları dışında karakteristik özellik olarak, bacaklarında uzun ve geriye kıvrılan tüyler (Kamış paça) bulunur.

Bu ırkta bacakları çıplak ve pürüzsüz olan kuş bulunmamaktadır. Başlarının önüne gelen kısımda düzgün perçemleri ve arkasında ise muntazam bir takka (Başlık) mevcuttur. Gagalarına bakılırsa diğer güvercinlerden daha uzun olduğu ve yine beden olarak daha iri oldukları görülür. Çok nadiren \"tepe\"si olmayanlara da rastlanmaktadır. Ancak bunlar saflığını yitirmiş bir ırk olmanın göstergesi sayılır ve değersizdirler. Yine kırma olan kuşlarda, paça tüylerinin normalden uzun oluşu ve şekil bozukluğu; perçem, tepe ve takkanın muntazam yapıda olmayışı; tüy renginin canlı ve parlak görünmeyişi; soluk ve karışık renkli tüylerin varlığı gibi fiziksel görünüş bozuklukları izlenmektedir.

Bu kuşlar genellikle tüylerinin güzelliğinden dolayı, bahçe ve yuvalarda süs kuşu, form güvercin olarak beslenirler.

Yurdumuzda genellikle İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yetiştirilmektedir. Ülkemizin birçok ilinde manevi değere sahip ve uğurlu görülen, beslenmesi sevap kabul edilen bu güzel kuşların ne yazık ki soyları tükenme tehdidi ile karşı karşıyadır.
" } ] }