{ "title": "Kral Güvercin", "image": "https://www.guvercinler.gen.tr/images/kral-guvercin.jpg", "date": "19.01.2024 14:25:53", "author": "Nilüfer Çembertaş", "article": [ { "article": "Kral güvercin, King Taube, King Pigeon olarak da bilinir. Amerika menşeli güvercin türüdür. 1890 yılında Runt, Mondain ve Maltese cinsi güvercinlerin melezlenmesi ile geliştirilmiştir. İlk üretim amacı etinden faydalanmak olsa da zaman içinde form kuşu olmuştur. Pek çok rengi türetilen King güvercinlerin en bilinenleri, siyah, beyaz, kahve, sarı ve gri renklidir. Kostüm kuşu olarak beslenmesiyle beraber farklı melezleme yöntemleri ile renk çeşitliliği geliştirilmeye çalışılmıştır.

Güçlü bir kafa yapısına sahiptir. Fiziksel özellikleri diğer güvercin türleriyle kıyaslandığında bayağı iri ve yuvurlak bir vücudu vardır. Erkeği 1150 gr, dişisi 980 gr ağırlığındadır. Neredeyse bir tavuğu andırır, buna rağmen görkemli bir görünüşe sahiptirler. Geniş ve kısa olan sırt kısmı, havaya kalkık ince kuyruk ile yatay şekilde birleşir. Şu an ki şeklini son 50 yılda almıştır. Hakemlerce standartları belirlenmiş ve korunmaya alınmıştır. Ayaklarında tozluk görülmez. Kral güvercinler paçasız kuşlardır. Tamamen kostüm güvercinidir, uçma, ötme oyun gibi özellikleri pek gelişmemiştir.

Bakımı zor olmamakla birlikte yavru olmak kolay değildir. Anne-baba king güvercinler ya yumurtalarını kırar ya da yavrularını ezerek öldürür. Bu yüzden üretimi yapılacaksa yumurta uygun şartlar sağlanıp anne- babadan uzak bir yerde kuluçkaya yatırılmalı, yumurtadan çıkan yavru king güvercinler belli bir büyüklüğe ve kendini koruyacak seviyeye ulaşmadan ebeveynleri ile aynı ortama sokulmamalıdır.

Bir tavuk gibi beslenebilir. Arpa, sarı, beyaz ve esmer buğday, yulaf, akdarı, aspir, fiğ, burçak, pirinç, kenevir tohumu, bezelye, çılban, cin mısır, kırmızı sorgun karıştırılarak yem yapılabilir. Çimlenme özelliğini kaybetmiş tohumlar bu kuşlara verilmemelidir. King güvercinler ağırlıklarının yaklaşık olarak yüzde 10'u kadar yem tüketmelidir. Yemlemenin 3'te 1'i sabah, 3'te 2'si akşam saatlerinde yapılmalıdır. Yemlerin kapalı ortamda, küften uzak tutulması King güvercinlerin sağlığını korumak için çok önemlidir.

Amerika ve Avrupa'da çok sevilen bir türdür, hatta koruma ve yaşatma dernekleri de mevcuttur fakat Türkiye'deki güvercin yetiştiricileri Kral güvercinlerin uçma özelliğinin hiç olmaması ve iri bir tür olması dolayısıyla bu türü pek sevmemiş ve king güvercinlere rağbet göstermemiştir. Ayrıca King Pigeonların yetiştirilmesi ve ıslahıyla ilgilenmek isteyenlerin senelik harç yatırarak lisans alması gerekmektedir.
" } ] }