{ "title": "Miski Güvercin", "image": "https://www.guvercinler.gen.tr/images/miski-guvercin.jpg", "date": "21.01.2024 07:22:42", "author": "Emrah Bulut", "article": [ { "article": "Miski Güvercin, Miski güvercin kökeni Şanlıurfa yöresine aittir. Şanlıurfa yöresinde yetişmekte olan ve bu yörenin yerel olan kuşları arasında bulunmaktadır. Bu güvercin cinsi diğer güvercinlerden ayrı olarak dehşet bir güzelliğe sahiptir ve görüntüsü ile harikadır. Tüm güvercin sever kişilerin beğenisini kazanmış bir cins kuştur. Bu kuş geniş omuz yapısına sahip olan, iri yapılı ve kuyruk telekleri uzun ve geniş bir şeklide olan bir güvercindir. Bu güvercin türü şu zamanlarda üretimi nadir olarak yapılmakta olan bir cinstir. Kuyruk üzerinde leke olmamalıdır. Kuyruğu küt kısa olmamalı özellikle uzun bir kuyruğa sahip olmalıdır. Bu kuşun duruşu dik olmalıdır. Kuşun kanatları kuyruğun üst bölgesinde olmalıdır. Kanatları düşük olmamalıdır aksi olursa eğer herhangi bir değere sahip olmayacaktır.

Miski güvercin kafa ve boyun yapısı olarak iri yani armut kafalı olması gerekmektedir. Kafa kısmı göğse kadar krem renkte ve parlak olmalı, mat bir renk yapısına sahip olmamalı ve kuşun kafasının üzerinde gri yapılı çizgiler olmamalıdır. Boyun yapısı kalın olmalıdır, bu kuşun ense rengi boyun bitimine kadar krem renkte ve parlak olmalıdır. Mat bir renge sahip olmamalıdır, kafa ya da boyun kısmında sarı renk ya da tozlar olmamalıdır. Miski güvercinin gagası kemik beyazı bir renkte olmalıdır. Gaga kısmının ucunda çok hafif olacak şekilde kahverengi belirmeli. Bu kuş beyaz renkte olan kuştan doğmadığı için beyaz olmamalıdır ve gagası asla siyah renkte olmamalıdır. Bu kuşun gözleri iri ve damarsız olmalıdır, Göz rengi ise beyaz yani cam beyazı renginde şeffaf olan bir renkte olmalıdır. Göğüs kısmı boyun bitiminden itibaren aşağı kısma doğru olacak şekilde portakal sarısı rengini anımsatan bir renkte olmalıdır. Kiremit rengini anımsatan bir renge benzerlik göstermemelidir. Bu sarılık erkeklere nazaran dişilerde daha az olmaktadır.

Miski güvercin renk olarak gövde kısmı parlak krem renginde olmalıdır ve mat olmamasına dikkat edilmesi gerekmektedir. Kanat üzerinde bulunan benekler tırnak büyüklüğünde olmalı ve parlak olacak şekilde kahverengi olmalıdır. Benekler gri, kurşuni, boz bir rengi anımsatan şekilde olmamalıdır. Bulunmakta olan beneklerin dağılımı ise omuz ve çubuklar arasında orantılı olacak şekilde olmalı ve kuşun sırtında bulunmakta olan üçgen açık ve temiz olmalıdır. Kanatlarının uç kısımlarında bozukluk olmamalıdır yani fek olmamalıdır. Miski güvercinin kanatlarının uç kısımları açık kahverengi ve limon sarısı karışımı gibi bir renge sahip olmalıdır, bunun yanı sıra parlaklığını da daima korumalıdır. Kuşun kanat bölgesindeki kalem yani çubuk ince ve parlak kahverengi olmalıdır. Çok tatlı bir kahverengi anımsatır. Gri kurşuni ya da boz bir renkte çubuk rengi olmamalıdır.

Miski güvercin ayak kısmı, parmakları uzun ve kalın olmalıdır, iri bir bileğe sahip olmalı ve kalın dolu paçalara sahip olmalıdır. Paçalar dirsekten başlayacak şekilde olmalı ve kılıç paça şeklinde olmalıdır. Bundan kastımız paçaların yukarıya doğru kıvrılmış bir şekilde yarım hilal bir vaziyet alması gerekmektedir. Paçalar dikine olmamalı ve ne uzun ne de kıssa olmamalıdır. Parmakların üst bölgesi açık olmamalı ve yani paçalar 5-6 santim olacak şekilde belirmeli. Bu kuşun parmak uçlarında bulunan tüyler tırnak kısımlarını geçmemelidir. Pençe üzerinde kat kat olacak şekilde paçalar olmalı ve ayaklar pençeli olmalıdır. Tırnaklar kesinlikle kemik beyazı olmalıdır. Miski güvercinin kuyruk kısımları uzun ve geniş olmalıdır. Kesinlikle kısa ve küt bir yapıda olmamalıdır, aksi taktirde kuşa kötü bir görünüm verecek olup değerini de düşürecektir.

Yukarıda miski güvercininin ne şekilde ve nasıl olduğunu, gaga yapısını, rengini, kuyruk yapısını sizlere belirttik. Umarım bu hususta sizlere yardımcı olmuşumdur. Bu makalemde paylaşmış olduğum bilgiler sizlerin doğru olacak şekilde bu cinste olan güvercinleri ayırt etmenizi sağlayacaktır ve belirtilen özellikler sayesinde ve miski güvercinin yapısı itibari ile sağlıklı olarak elde edilmesi sağlanacaktır.
" } ] }