{ "title": "Oynak Güvercin", "image": "https://www.guvercinler.gen.tr/images/oynak-guvercin.jpg", "date": "20.01.2024 14:28:08", "author": "Emrah Bulut", "article": [ { "article": "
Oynak güvercin, adından da anlaşılacağı gibi bu tür güvercinler genel olarak havada yapmış oldukları hareketlerden dolayı kişileri kendilerine hayran bırakmaktadırlar. Bu güvercin dolapçı güvercin ırkları arasında görülmekte olup, halk arasında farklı isimlerle anılmaktadır Genel olarak kullanılmakta olan isimleri ise oyunlu güvercin, fırtıkçı güvercin, dolapçı güvercin, dönek güvercin gibi isimler ile belirir. Bu güvercin ülkemiz topraklarında Denizli bölgesinde, Burdur bölgesinde ve Isparta bölgesinde genel olarak yetişme alanı bulmuştur. Bu güvercin türünün yetişme alanı olan illerimizde iklim şartlarının birbirine yakınlığından dolayı bu bölgelerde yetişmesinde herhangi bir sıkıntı olmayacaktır. Bu güvercinler yüksek bölgelerde uçuş özelliği gösterir ve havada oyunlar yapar. Bu güvercin türü uzun süre havada kalır ve havada ilgi çekici hareketler yaparak aşağı doğru alçalır. Hareket etme açısından kanat yapıları oldukça gelişmiştir ve hızlı olarak kanat çırpma gerçekleştirirler. Bu kuşlar performans açısından oldukça sağlam ve kabiliyetli olan güvercinler arasında ilk sırayı almaktadır. Bu güvercinlerin beslenme şekillerine dikkat edilmesi oldukça önemli olan bir husustur. Aksi taktirde iyi beslenmeyen bu güvercinler performanstan düşecek ve hareket yapma özellikleri yok olacaktır.

Oynak güvercin, Türkiye topraklarının belli yörelerinde yüzyıllardan beri yetişme alanı bulmuştur. Oynak güvercinlerin ülkemizde güvercin yetiştiricileri tarafından yetiştirilmesi 1880'li yıllara dayanmaktadır. Bu güvercin Kosova bölgesinde yetişme alanı bulmuş ve eski Türkler tarafından yetiştirilmiştir. Günümüzde de Türk insanları tarafından yetiştirilmekte ve oldukça fazla yetişme alanı bulmaktadır. Bu güvercin türü diğer kuşlara oranla daha kısa boylu olarak görülmektedir. Yapıları itibari ile kısa bacaklı, basık olan bir yapıya sahip ve dik olan bir duruş şekline sahiptir. Bu güvercin türü renk yapısı itibari ile her renkte belirmektedir. Bu güvercinlerin gaga renkleri ise güvercinin vücut rengine göre değişim göstermektedir. Yani genel olarak örnek verecek olursak kahverengi bir renge sahip olan bu güvercinin gaga rengi siyah renkte olabilir, beyaz renkte olabilir. Renk yapıları itibari ile vücut renkleri ile aynı olacaklar diye bir kaide olmamaktadır. Bu güvercinlerin göz renkleri de yapıları ile uyumlu olarak belirmektedir. Fakat genel olarak yabani olanlarda göz rengi sarı renk göze sahip olanları en fazla görülür. Oynak güvercin, erkek olanları kanatlarını kuyrukları üzerinde taşırlar. Dişi olan oynak güvercinler ise kanatlarını kuyruklarının altında taşımaktadırlar. Bu güvercinlerde 14-16 adet kuyruk teli belirmektedir. Genel olarak bu güvercinlerin kuruk üzerinde yağ bezesi olmayanlar daha fazla tercih edilmektedir çünkü yağ bezesi olmayan oynak güvercinler hareket açısından daha atik olmaktadır. Oynak güvercinler güvercin severler ve hobi olarak güvercin beslemekte olan kişiler tarafından en fazla rağbet gören türler arasında belirir. Bu güvercinlerin yapısı itibari ile yapmış oldukları hareketler güvercin severler tarafından hayranlık ile izlenmektedir. Bu güvercinlerin piyasa değeri fazla yüksek değildir fakat en fazla üretilmekte olan kuşlar arasında yerlerini alırlar. Önemli olan bu güvercinlerin oldukça iyi performans sergilemeleridir.
" } ] }