{ "title": "Rostov Güvercin", "image": "https://www.guvercinler.gen.tr/images/rostov-guvercin-1307.jpg", "date": "20.01.2024 18:26:05", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "
Rostov Güvercin: Güvercin, Güvercingillerden, hızlı ve uzun bir süre uçabilen, kısa vücutlu, sık tüyleri olan ve evcilleşmiş birçok türü bulunan, yemle beslenen bir kuş türüdür. Rostov güvercini ismini Rusya'da bulunan bir şehirden alan güzel bir form kuşudur. Görünüş itibariyle sepet kuyruk güvercinlerine benzese de bu kuşlardan ayrılan birtakım tipik özellikleri vardır. Rostov güvercininin geniş kuyruğu yukarı doğru kalkık, kanatları ise aşağı doğru düşüktür. Gagası kısa olup, ayaklarında da kısa paçaları bulunur. Beyaz, sarı, kırmızı, gümüş, gri gibi renkleri olabilmektedir.

Rostov güvercin bir tür süs güvercinidir. Süs güvercinleri daha çok görsel özellikleri nedeniyle yetiştirilen güvercin ırklarıdır. Çoğu genellikle melezleme ile üretilmiştir. Birçok türü vardır. Güvercinler kostüm kuşu olarak da bilinir. Süs güvercinleri yetiştiriciliği, Osmanlı zamanında da saray içinde yetiştirilmiş ve yaygın bir uğraş olmuştur. Osmanlı döneminde, bir yandan Anadolu'nun yerli ırkları geliştirilirken diğer yandan da başka ülkelerden topladığı güvercinleri ıslah yoluna gitmiştir. Günümüz Türkiye'sinde süs güvercini olarak yetiştirilen 50 kadar ırk güvercin, Osmanlı sarayında geliştirilmiştir.

Rostov Güverci Beslenme ve Bakım: yaşam koşulları uygun şartlarda oluşturulmalıdır. Kümes içi genişliği uygun, havalandırma ortamı iyi olmalı, kümes içerisindeki hava ne kuru ne de çok nemli olmalıdır. Kümeslerin temizliği sık sık yapılmalıdır. Güvercinlerin ömürleri 10-18 yıl arasında değişir. Güvercinlerin en verimli dönemleri 2-8 yaş aralığıdır. Ağırlıkları ise 0,4-0,6 kg aralığında değişir. Güvercinlere verilecek yem oranı, canlı ağırlığın yaklaşık %10'udur. Yani ortalama 40–50 gr arasındadır. Rostov güvercinlerin beslenme ve bakımları, diğer güvercinlerde olduğu gibidir. Bu güvercinlerin rutin sağlık kontrolleri zamanda yapılmalı hastalıklara ve mikroplara karşı önlem alıp, tedbirli olunmalıdır.
" } ] }