{ "title": "Sabuni Güvercin", "image": "https://www.guvercinler.gen.tr/images/sabuni-guvercin.jpg", "date": "20.01.2024 08:24:46", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Sabuni güvercin, genellikle urfa sabuni olarak tanınan bağırları renkli olan şebap türü güvercinlerdir. Bağırlarındaki renk kızıl turuncuya çalar. Akkuyruk olan kuşlar daha kıymetlidir. Bu ırk yavrularına da iyi bakamazlar. Bu yüzden bakıcı kuşlar kullanılır. Kuşların anatomisi ve renkleri güzeldir. Kanatları düşük olur. Bunu kuyruk altında taşırlar. Bazı kuşlarda boyun ve kafa kısmının üstleri de sarı ve turuncuya yakın olur. Kanatlarındaki sırmalarda turuncu, sarı renkler olursa daha makbul olur. En iyi sabuni güvercinler İzmir, İstanbul, Kütahya ve Güneydoğu illerimizde yetiştirilir. Güvercinlerin renkleri açık kül rengi olarak tabir edilir. Yani açık griden daha açık renkte olurlar.

Sabuni güvercinlerin özellikleri nelerdir?

Pek çok bölgede sarı renkli sabuni kuşlar tutulmaz. Bağrı açık sarı ya da sarısı olmayan kuşlar daha makbul görülür. Kanatların üzerinde kalem denilen 2 adet siyah ya da siyahtan biraz açık renkte çizgi vardır. Çizgilerin hiç olmadığı ya da silik olduğu kuşlarda bulunur. Bu sabuni kuşlar kalemsiz, şeritsiz ya da silik diye tanımlanır. Kanat uçlarına inildikçe belirsiz bir krem renk görülebilir. Kalemsiz olan kuşlar yakın renkte yusufi ve mermeri renklerde kuşlarda üretilmiştir. Boyun kısmındaki tüyler diğer güvercinlerdeki gibi, sıkı ve belik bir görünümde olur, parlak yansımaları bulunur.

Sabuni güvercinlerin gözlerinin göz bebekleri dışındaki alanlar beyaz olur. Bu bölgenin kırmızı, sarı ya da beyaz dışında bir renkte olması sorun haline gelir. Kuyruk renkleri de kuşların görünümüne uygun açık renkli olur. Kuyruk açıldığında, uç tarafında şerit oluşturacak biçimde, telek uçlarında hafif grimsi renk tonu hâkim olur. Teleğin ucunda 5-6 mm kadar olan bölüm beyaza yakın gri tonda olur. Kuşların ana kuyruk telekleri genellikle 12-14 adet olur. Bu kuyruk teleklerini arasında tam olarak beyazlar vardır. Beyaz teleklerin sayısı, nerede bulunduğu kuşa değer katmakta, kuşu güzelleştirmektedir. Kuşlardaki bu beyazlıklar ayna ve ak gibi isimlerle adlandırılır. Ak kuyruk sabuni, ayna kuyruk sabuni tarzında kulun önemini anlatacak tabirler kullanılır. Kuşun güzel olması için, aynalarının karışık, rastgele değil, birbirine eşit mesafede, bir arada olması gerekir. Orantısız olan akkuyruk kuşun değerini azaltır. Kuşun komple ak kuyruk olma olasılığı da vardır. Bunlar kesme ak kuyruk olarak da anılır. Sabuniler kesme ak kuyruk olsa da ak kuyruk olsa da kuyruk ve belin birleştiği yer tamamen beyaz tüylerle kaplı olmalıdır. Bunun yanında ak kuyruk olsun olmasın, bel kısmında grilik olan kuşlar makbul değildir. Kanat düşüklüğü bu kuşlarda sık rastlanır. Sabuni güvercinler ayrıca paçalıdır. Parmak üstlerini örtecek kadar paçaları olur. Kuşun baldırları bu paçalarla örtülür. Bu sabuni kuşun duruşunu da etkiler. Ayrıca kuşların bacak uzunluğu ile adım atışı da önemlidir.

Taklacı ırkından geldiklerinden, oyun güvercini olarak yetiştirildikleri de görülür. Sabuni kuşların fiziki görünümü ve renkleri düzgün olursa, oldukça kıymetli olur. Oyun amaçlı yetiştirilen kuşların kaybedilme riski yüksek olduğundan, yetiştiriciler genellikle bu amaçla kuşları beslemez. Genellikle duruş ve görünümleri sayesinde görsel yarışmalara sokulurlar. Bu değerlendirmenin masada yapılması yüzünden, sabuni güvercin masa kuşu olarak da anılır.
" } ] }