{ "title": "Sarıkır Güvercin", "image": "https://www.guvercinler.gen.tr/images/sarikir-guvercin.jpg", "date": "19.01.2024 07:46:29", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Sarıkır güvercin, taklacı türdeki güvercinlerde görülen türlerden biridir. Bu ırkın yetiştirilme amacı ise taklalı performans ve kuşların fiziksel güzelliklerinden kaynaklanır. Ülkemizde Sivas, Mardin, Ankara gibi bölgelerimizde bu ırktan kuşlar yetiştirilir. Yöresel olarak kuşların kendilerine özgü özellikleri vardır. Taklacı güvercinlerde beyaz, siyah, dumanlı ve mavi renkler yaygındır. Çakmaklı olarak tabir edilen renk türünde mavi, sabuni, miski denilen renklerde olur. Sabuni türler ülkemizde sarıkır güvercin olarak tanımlanır. Yetiştiriciler sarıkır güvercinlerini yaygın olarak beslerler. Ancak başka yörelerden getirtilmiş olan kuşlarla çiftleştirilerek, kuşların özellikleri farklı şehirlerde beslenseler de aynı özellikleri taşımaya başlamıştır. Yani Urfa'da beslenen sarıkır güvercin, Ankara'da beslenen kuşlarla yakın özellikleri taşıyabilir.

Sarıkır güvercinlerin özellikleri nelerdir?

Bu kuşlar oldukça alçak dalar, daldıkları zaman ayakları bile yere değmeden, sadece kuyruklarını yere sürter, yeniden takla atarak havaya yükselirler. Kuşun iyi olmasına göre, kuyruğun yere sürme mesafesi de uzun olur. Mardin bölgesinde yetiştirilen açık renkli kuşlarda sabuni olarak tanımlanır. Kuşların kafaları hafif köşeli, alın kısımları dolgun görünümdedir. Bazılarının göz çevresinde tüysüz bir alan olabilir. Bu yer belirgin şekildedir. Sarıkır güvercinlerin karışmamış olanlarını bulmak çok zordur. Zaman içinde nesillerinde başka ırklarla karışma olmuştur. Bu yüzden safkan olanlar oldukça değerli kuşlardır.

Taklacı ırkından geldiklerinden başka türlere göre daha fazla takla atarlar. Kısa mesafede yükselir, buna rağmen daha fazla takla atabilirler. Bu nedenle yetiştiricilerin favori kuşları arasında yer alırlar. Sarıkır güvercinlerde en önemli özelliklerinden biri performanslarıdır. Attığı her taklanın ardından, biraz yükselişe geçerler. Kuşların damarı sert olursa, deli gibi takla atar, kısa süre uçurulmadıklarında ise tutulurlar. Yani takla atmaktan uçamaz hale gelebilirler. Kuşlar fizik ve performansı bakımından kolayca diğer taklacılarla ayrılır. Kuşlarda gaga kısa boyda olur. Renkler ise oldukça canlı ve göz alıcıdır. Göz renkleri açıktan koyu renge doğru gidebilir. Havada yaptıkları oyunları fazla yükselmeden yapmayı tercih ederler. Gruptan ziyade tek olarak uçmayı tercih ederler. Bu şekilde saatlerce bile havada kalabilirler. Ana ve baba tepeli olursa, yavruların tepeli olma olasılığı vardır. Göğüs kafeslerinin güzelliği kuşun duruşuna yansır.
" } ] }