{ "title": "Şekeri Güvercin", "image": "https://www.guvercinler.gen.tr/images/sekeri-guvercin.jpg", "date": "22.01.2024 01:39:50", "author": "TUĞBA YEŞİLCAN", "article": [ { "article": "
Şekeri güvercin, Portakal sarısı rengi ile limon sarısı olarak tabir edilen renk arasında kalan bir renge sahip güzel görünümlü bir kuş türüdür. Bu rengi kiremit sarısı olarak değerlendirenler de bulunmaktadır. Bu güvercin türünün elifleri bulunmaktadır. Bu güvercin türünün kuyruk kısmı tıpkı portakal güvercin kuyruğuna benzer şekilde kırçıllı bir yapısı vardır. Fakat portakal güvercinine göre kuyrukları biraz daha koyu renklidir. Renginin pek de kuşçularca pek de sevildiği söylenemez.

Şekeri Güvercinlerle İlgili Genel bilgiler

Taklacı güvercin grubuna dahildir. Taklacı güvercinler oldukları için yemek saatlerine, banyo saatlerine ve uçurma talimleri yaptırırken saatlerine çok özen göstermek gerekir. Bu kuştan en fazla verimi alabilmek için performansları üst seviyede tutulmalıdır.

Birçok güvercinde olduğu gibi şekeri güvercin de hastalıklar konusunda hassastır. Özellikle yavruların ayak bölgeleri çok önemli olduğu için bu bölgenin temizliğine çok özen gösterilmelidir. Bir rahatsızlık oluşması durumunda tedavi aşaması geciktirilmemelidir. Çünkü hastalıkları çok hızlı yayılabilmektedir.

Eşleşmelerinde koyu renge sahip kuşlarla eşleşirlerse şarabi denilen renge sahip olurlar. Açık tondaki kuşlarla eşleşirlerse de portakal güvercin türü oluşabilir.

Eşleşme işleminden bir hafta kadar sonra bir gün ara ile iki yumurta yumurtlanır. Bu yumurtalar 17-19 gün kadar sonra çatlayıp kırılır. Yavruları genel olarak 11 gram olarak doğarlar.

Yavrular 20 günlük kadar oldukları zaman artık önlerine yem bırakılmalıdır. Fakat bu işlem ön alıştırma içindir. Ancak 24-25 günlerini doldurdukları zaman yem yeme işlemine geçiş yapmaktadırlar. 28 günlerini doldurdukları vakit anne ve babalarından uzaklaştırılmalıdırlar. Değişik bir yerde önlerine yem ve taze su her daim konulmalıdır. Diğer kuşlar kuşlar yemlenme işini yaparken aralarına bırakılmalıdırlar. Aşağı yukarı 15 gün kadar sonra öteki kuşların arasına alınabilirler.

Oyuna girene kadar gün içerisinde 3-4 kez 4'lü gruplarla uçuş antrenmanları yaptırılır. Yavru şekerci güvercinler takla işlemini gerçekleştirmeyi becerdikleri zaman hava da kalınan süreyi uzatıp oyunlara başlarlar. Eğer grup halinde uçurtulurlarsa kendilerini uçma işlemine odaklarlar. Fakat tek uçuş hakkı verildiği zaman oyunlarını yapabilmektedirler. Gün içerisinde sadece bir kez tek uçmalarına müsaade edilir. Yavruları ancak dört aylık oldukları zaman yumurta verme işlemine geçerler.

Normal şekerci güvercinlere günde 1 kere gece yem verilirken anaç olanlara ise daha iyi beslenmeleri açısından sabah öğünü de eklenmektedir. Yattıkları yerler sık sık havalandırılmalıdır.

Yem çeşitleri şu şekildedir: buğday, mercimek, yulaf, arpa, fiy, konserve haldeki bezelye, çekirdek, kenevir ve ketendir.

Eğer ishal gibi bir durum söz konusu olursa pirinç de verilebilir. Ayrıca ishal durumunda verilen keten ve kenevir de artık verilmemelidir.

Eşleştirme dönemleri de çok önemli olduğu için bu dönemde beslenme şekillerine de çok dikkat edilmelidir. Eşleştirme işleminden yaklaşık bir hafta öncesinde yüksek proteine sahip gıdalar tüketmesi sağlanmalıdır. Diğer mineral ve kalsiyumları da almasına özen gösterilmelidir. Dişi olanlar eşleşirken kalsiyum yoksunluğundan dolayı sakatlanma gibi sorunlarla karşılaşılabilir.

Bu kuşun eşleşme döneminde vücudundaki yağ oranı arttığı ek olarak yağlı çekirdekler verip de iyice yağ oranı yükseltilmemelidir. Bu kuş türüne hiç uymayacak sarımsak ve aspirin gibi yanlış gıdalar verilmemelidir. Çevresinde ince çakıl bulundurularak taşlığında oluşan gıdaların sindirilmesine yardımcı olunmalıdır.

Not: bu tür güvercinlerin temizliklerine ve özellikle yemlerine önem verilmelidir. Çünkü takla atıp performans kaybettikleri için şartları daha fazla iyileştirilmelidir. Uçan bu kuş yere iner inmez hemen yem ve su ile karşılanmamalıdır.
" } ] }