{ "title": "Şeş Güvercin", "image": "https://www.guvercinler.gen.tr/images/ses-guvercin.jpg", "date": "20.01.2024 02:42:31", "author": "Nilüfer Çembertaş", "article": [ { "article": "Şeş Güvercin, Kelebek (saya) ırkı güvercinlerin bir türüdür. Anadolu menşeli bir güvercin ırkıdır. Şeş güvercinlerin bütün saya ırkı güvercinlerde olduğu gibi birincil özeliği bir oyun kuşu olmasıdır. Orta yapılı, yere yakın çevik bir fiziğe sahiptirler. Şeş güvercinler parlak siyah tüyleri üzerine beyaz bencikleri olan benekli kuşlardır. Kanatlarında gül tabir edilen fırfırlı tüyleri vardır. Gagaları orta uzunlukta ve siyah renklidir. Daha çok ege bölgesinde yetiştirilirler, İzmir, Manisa, Bursa civarında yaygındırlar. Dalıcı ve Dönücü kuşlardır. Form kuşu olmasının yanı sıra renklerindeki çeşitlilik ve güzellik ile kostüm kuşu olarak da yetiştirilir. Şeş güvercinler kostüm kuşu olarak yetiştirildiğinde pek çok değişiklik gösterebilirler. Paçalı güvercinlerdir. Göğüs vücut ile orantılıdır ne çok geniş ne de dardır.

Şeş güvercinler kuvvetli kanatlara sahiplerdir. Orta sert uçuculardır. Genelde yalnız uçarlar. Kalabalık olarak uçurulduklarında arıların uçuşu gibi karmakarışık bir görüntü sergilerler. Her yüksekliğe çıkabilen kuşlardır. Hızla yükselebilme özelliğinden dolayı filo kuşu olarak yetiştirilirlerse filonun yükselmesine öncülük edebilirler. Şeş güvercinler başlıca 3 sınıf altında incelenebilir, Bunlar; Kafa Şeş, Sığırcık Şeş, Kaplan Şeş

Kafa Şeş Güvercinlerde; Sadece baş bölgesi çillidir. Çiller beyaz üzerine siyah-mavi, siyah üzerine beyaz-mavi ve yahut mavi üzerine siyah-beyaz çil desenleri olabilir. Vücut bölgesi genellikle tek renktir.

Sığırcık Şeş Güvercin; Benekler-çiller ya da güvercin yetiştiricilerinin de tabiriyle bencikler baş bölgesinden göğse kadar iner. Genellikle kanatlar güllüdür.

Kaplan Şeş Güvercin; tüm vücut tüyleri orantılı olarak beneklidir. Çoğunlukla beyazdır.

Şeş güvercinlerin tümünde kuyruklar uzun ve geniştir. Genelde kuyruk telek sayıları 14-18 arasında değişir ama 16 telek idealdir. Kuyruk üstü (Yağ bezesi) görülmez. Gözler, renkli türlerde çakır; beyazlarda ya da beyaz kafalı olanlarda siyah renktedir. Göz kenarları deri renginde ve ince yapılıdır. Şeş güvercinlerde paçalar orta parmak hariç diğer parmakları örtecek kalınlıkta olmalıdır.

Uçuş süreleri antrenman sürelerine bağlı olarak 5 dakika ile 2 saat arasında değişebilir. Kendini oyunlu bir şekilde tüm yükseklikten serbest bırakan Şeş güvercinler gökyüzünde döne döne süzülür ve aşağı doğru inerler. Tekrar kendilerini toplayarak yükselebilirler. Uzun süre yüksekte kalabilme özellikleri vardır. Kışın sularına bir kaşık kadar bal ya da pekmez damlatmak kışın soğuğu karşısındaki dirençlerini arttıracaktır. Türler arasında eşleme yapılırken dikkat edilmelidir. Son dönem bilinçsiz eşlemeler yüzünden ırksal özellikleri tahribata uğramaya başlamış ve uçuculuk özelliklerini yitirme tehlikesi altına girmişlerdir.
" } ] }