{ "title": "Şıhselli Güvercin", "image": "https://www.guvercinler.gen.tr/images/sihselli-guvercin.jpg", "date": "20.01.2024 01:36:54", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Şıhselli güvercin, kökeni Orta Doğu'ya dayanan güvercinler şirazi, çarçurlu gibi isimlerle de bilinmektedir. Ülkemizde de uzun yıllardır yetiştirilen bu güvercinler oldukça alımlı, güzel ve gösterişli kuşlardır. Güvercinlerde dışa hafif bombe yapmış olan çıkık alın kemiği bulunmaktadır. Kafa yapıları düzgün yuvarlak şekillidir. Küçük göz yapısının çevresinde olan halkada belirgin değildir. Koyu kırmızı, portakal renginde göz renkleri bulunmaktadır. Orijinal kuşlarda takka ve perçem olmaz. Fakat ülkemizde yetiştirilen bazı türlerinde perçem vardır. Yetiştiriciler perçemi daha makbul sayarlar. İnce yapılı olan gagaları orta büyüklüktedir. Kuşların bir kısmında gaganın yarısı siyah, yarısı da kemik rengi olur. Böyle olduğunda kuşların görsel olarak daha iyi göründüğü savunulur. Güvercinlere bu gaga renginin ayrı bir güzellik verdiği düşünülmektedir.

Vücudu orta büyüklükte olan Şıhselli güvercinlerde geniş göğüs yapısı ve dik duruş özellikleri aranır. Kanatlarını ise kuyruk üzerinde taşır, paçalı ayakları normal boydadır. Uzun paça tercih edilmese de parmaklarını örtecek kadar uzunlukta paça olması istenir. Paçasının ucundaki parmak saçağının beyaz olması da aranır. Eğer bu alanda beyazlık olmazsa, güvercinin değeri düşer.

Şıhselli güvercinlerde renk dağılımı önemlidir

Kuşların rengi vücutta düzgün dağılmıyorsa, pek rağbet görmez. Güvercinlerin renkleri vücudunun hepsinde aynı olmalıdır. Ama kafası, boynu ve parmaklarındaki saçak beyaz olmalıdır. Bu bölgelerdeki beyazlık ise sınırlı olmalıdır. Kafada olan beyazlığın boyuna inmeli, göğsün ortasında düzgün şekilde köşe yaparak bitmesi gerekir. Bu görünüm kuşlara beyaz şal örtünmüş imajını verir. Bunların dışında Şıhselli güvercinlerin beyazlıklarında iki leke olmalıdır. Bu lekelerin biri kafanın üzerinde, diğeri de yanaklarda olmalıdır. Birine şapka, diğerine yanak yaması denir. Yanaklardaki lekelerin simetrik şekilde yerleşmesi gerekir. Beyaz renk üzerindeki bu lekelerde kuşun kendi rengiyle aynı olmalıdır. Aynı zamanda lekeler düzgün şekilde sınırlı olmalıdır. Kafadaki leke başka alanlara taşmamalı, yanaklardaki uzamadan kesilmelidir. Bu lekelerin birbiriyle birleşmemiş olması da gerekir.

Şıhselli güvercinlerde bulunan şapka ve yanak yamalarının daha sonradan oluştuğu söylenebilir. Bunun yaygınlaşmasıyla birlikte kuşlarda aranan özelliklerden biri halinde gelmiştir. Artık şapka ve yanak yaması olmayan kuşların düşük değerde olması söz konusudur. Buna rağmen ülkemizde beslenen Şıhselli güvercinlerin bazılarında yanak yaması bulunmaz. Bu nedenle ülkemizde beslenen kuşların perçemli olması ve yanak yamasının olmaması yüzünden görünümleri daha farklıdır.

Şıhselli güvercinlerde farklı renkler olabilir

Güvercinlerde sarı, kırmızı, mavi ve siyah renkler olabilir. Bu renkler kuşlarda sadece beyaz renkle birlikte görülür. Mavi kuşlarda bunun haricinde kanatlardaki iki sıra şerit yani kalem dikkat çeker. Bu özellik diğer renklerde görülmez. Bu türdeki güvercinler bir form ırkıdır. Bunlar uzun uçamadıklarından, uçuş için bakılmaz. Uçuruldukları zaman sadece birkaç tur atarak, hemen bir yere konma eğiliminde olurlar. Bazen uçma sırasında düz takla da atabilirler. Güvercinlerdeki renk kombinleri kuşlara görsel olarak güzel bir görünüm verir.
" } ] }