{ "title": "Yoz Güvercin", "image": "https://www.guvercinler.gen.tr/images/yoz-guvercin.jpg", "date": "21.01.2024 22:38:02", "author": "Nilüfer Çembertaş", "article": [ { "article": "Yoz Güvercin, Türkiye menşeli bir güvercindir. Daha çok Denizli'ye özgü bir türdür, yetiştirilmesi çoğunlukla Ege bölgesi ile sınırlı kalmıştır. Bu yüzden Denizli Güvercin Evi Derneği 2007 yılından bu yana yoz güvercinlerin üretimi konusundaki çalışmalarını hızlandırmıştır. Ege bölgesinde Tokur adıyla da bilinir. Kanat seslerinin yüksekliği ile tanınırlar. Bazen bu ses rahatsız edici seviyelerde bile olabilir.

Dalıcı tip güvercin ırklarındandır. Dalıcı tip güvercinler, yüksekten uçuş yaptığı sırada aniden inişe geçebilmeleri ile dikkat çeken kuşlardır. Uçuş ve iniş performanslarını yakalayabilmeleri için 2'li ya da 3'erli gruplar halinde eğitilirler.

Yoz güvercinler fiziksel açıdan farklılık gösterebilirler. Kuyruklarındaki telek sayısı 13-16 arasında değişebilir. Kanatlarını kuyrukları üzerinde taşırlar. Vücut yapıları orta büyüklükte sayılabilir. Ayakları paçasızdır. Yoz güvercinlerde erkeklerin vücut ve kafa yapıları dişilerine göre daha iridir. Gagaları orta büyüklüktedir. Yaklaşık 11 gr. Olarak doğan güvercinlerin 7 gün sonraki ağırlıkları 70 grama yükselir. Yavrular gözü kapalı ve çıplak doğarlar. 24-25 günlük olana kadar ebeveynleri yavruları besler. 25. Günün ardından yavrular kendi kendilerine yemek yemeye başlarlar. Bezelye, soyulmuş arpa, darı, buğday, mısır, süpürge tohumu karıştırılarak yem olarak verilebilir. Yoz güvercin yavruları 2-3 aylıkken terbiye edilir 7. Ayında çiftleştirilir. Erkek ve dişi yoz güvercinler kuluçkaya birlikte yatarlar.

Yoz Güvercinlerin Eğitilmesi

Terbiye işlemleri öncelikle kanatların ve ciğerlerin açılarak hamlığın atılması, nefeslendirme, 2'li ya da 3'lü gruplarla uçurma çalışması, yükseltme ve hızlı iniş egzersizleridir. Bu eğitimlerin ardından kuşlar uçum özelliklerine öncü ya da artçı olarak grubun içine yerleştirilir. Ortalama ömürleri 15 yıl civarıdır. Erkekleri kendi hallerine bırakıldığında hareketlidir, daha çok kur yapma pozisyonundadırlar.

Dalıcı güvercin ırkları, Adana, Baska, Bango, Azman ve Hünkari'dir.
" } ] }