Dolapçı Güvercin Türleri ve Özellikleri
11 Temmuz 2024

Dolapçı Güvercin Türleri ve Özellikleri

Dolapçı Güvercinlerin Genel Özellikleri

Dolapçı güvercin, ülkemizde çoğu bölgede dönek olarak da bilinen bir güvercin ırkıdır. Ancak Denizli şehrimizde bu iki tür dolapçı ve dönek olarak ayrılır. Dolapçı olarak adlandırılan güvercin ırkı, döneklere göre daha kısa boylu ve kısa bacaklıdır. Döneklere göre daha dik bir duruş sergilerler. Her renkte olabilen dolapçı ırkının gaga rengi de kuşun rengine göre değişebilir. Örneğin, siyah dolapçı güvercin beyaz ya da siyah gaga rengine sahip olabilir. Göz renkleri de her renkte olabilir. Erkekler her zaman kanatlarını kuyruklarının üzerinde taşırken, dişilerde ise kanatlarını kuyruklarının altında taşıyanlar olabilir. Kuyruk sayısı genellikle 14 olurken, bazen 16 olabilir. Dolapçı güvercinlerde mutlaka kuyruk düzeni aranmaktadır. Özellikle kuyruk üstü yağ bezesi olmayan kuşlardan daha iyi sonuç alınacağı düşünülür. Sağlıkları yerinde olan dolapçılar, oldukça iyi bakıcıdır.

Dolapçı Güvercinlerin Uçuş Özellikleri

Bu güvercin ırkı, iyi bir grup uçucusudur. Grup sadece bu güvercinlerden oluşursa, kümesin üzerinden ayrılmadan düzen içinde hafif dağılara hızlı bir şekilde havaya yükselirler. Havada fazla dağılmadan uçarlar ve kanat atışları daha sert olur. İyi bir dolapçı güvercini, kümesine sadık kalmalıdır. Ne kadar yüksekten uçuyor olsa da kümesindeki parıltıyı gördüğünde hemen burnu üzerinde kanatları tam açık olarak spiraller çizip hızlı bir şekilde kümesin olduğu yere dalar. Spirallerin dar ve hızlı olması beğenilen bir durumdur. Bunlar "seri dolap" olarak tanımlanır. Spiralleri geniş olan ve yavaşça alçalanlar ise "fırtıkçı" olarak tanımlanır ve fazla beğenilmez. Bu ırklar, kelebek dalışından daha seri bir şekilde ve hızlı bir dalış yaparak alçalır. Spiralleri takip ederek, açı ve yükseklik tercihi yapmazlar.

Dolapçı Güvercinlerin Davranış Özellikleri

Dolapçı ırkı, ürkek bir yapıya sahiptir. Yavrularının uçuşa alışma döneminde dikkatle takip edilmeleri gerekir. Yavrular gruplarla birlikte alıştırılırsa, daha iyi uyum sağlarlar. Başka gruplarla çarpışmadan deneyim kazanan yavrular, güvenilir bir uçucu olur. Dolapçı güvercinin en beğenilen renkleri arasında yamalı, süt beyaz, akkuyruk ve çil bulunmaktadır.

Dolapçı Güvercinlerin Yetiştirilmesi

Öncelikle kuşların barınağına özen gösterilmelidir. Yetersiz havalandırmadan kaçınılmalıdır. Soğuktan korunarak, kümeslerin havalandırılmasına özen gösterilmelidir. Bu şekilde hava akımı ve nem kuşlara zarar verebilir. Özellikle tüneklere hava akımının gelmemesi gerekir. Havalandırma bacalarının olması, dışkıdan kaynaklanan amonyak ve nemin atılmasını sağlar. Kümesler güney ve güneydoğuya bakarsa daha iyi olur. Kümesin altı beton olursa, yıkanarak dışkıların temizlenmesi de kolay olur. Altına kireç ve kuru kum karışımı da konulabilir. Ancak bunun belirli zamanlarda değiştirilmesi sağlanmalıdır. Arzu edilirse kalın buğday sapı da altlık olarak kullanılabilir. Bunlar ıslandığında ve kirlendiğinde değiştirilmelidir. Kümesin büyüklüğü ise içerdeki kuşların sayısına uygun olmalıdır. Çiftlerin kalacağı bölmelerin olması da gerekir. Her çifte yuvalık, her kuşa da tünek bulundurulmalıdır. Bölmelerde kuşlardan fazla tünek olmalıdır.

Dolapçı güvercinlerin kafeslerinde diğer türlerde olduğu gibi her zaman temiz su bulunmalı, karbonhidrat, protein, vitamin, yağ ve minerallerden zengin yemlerle beslenmelidirler. Yemlerdeki danelerin çimlenme özelliğini kaybetmemesi gerekir. Yemlerin ölçüleri kuşların ağırlığına göre ayarlanmalı, yavru döneminde daha fazla su ve yem verilmelidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Siraceddin

18 Mayıs 2024 Cumartesi

Dolaplı güvercin oldukça gösterişli ve renkli bir güvencin türü. Paçasız olması dezavantajı olsa bile ben bu kuş türüne hastayım. Sadece dişisi ile erkeğini ayırt edemiyorum. Bunu anlarsam bende var olan 4 dolaplı güvercinleri dişi erkek olarak ayıracağım ve çiftleştireceğim. Dişi ile erkeği nasıl ayırt edebilirim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Siraceddin,

Dolaplı güvercinler gerçekten çok göz alıcı ve renkli kuşlardır. Dişi ile erkeği ayırmak genellikle biraz zor olabilir, ancak bazı temel ipuçları size yardımcı olabilir. Genellikle erkek güvercinler daha büyük ve daha yapılı olur, bunun yanı sıra daha güçlü bir ses tonuna sahiptirler. Erkek güvercinler dişilere oranla daha fazla "gurk" sesi çıkarabilir ve dişilere kur yaparken belirgin bir dans gösterisi sergilerler. Dişi güvercinler ise daha sessiz ve daha az gösterişlidir.

Güvercinlerinizi dikkatlice gözlemleyerek bu davranış farklılıklarını gözlemleyebilirsiniz. Ayrıca, daha kesin bir yöntem olarak DNA testi yaptırmak da mümkündür, ancak bu yöntem biraz maliyetli olabilir.

Umarım bu bilgiler işinize yarar. Güvercinlerinizle başarılar dilerim!

Sevgiler,

2. Cevap
cevap

Kırgız

Güvercinin cinsiyetini anlamanın iki yolu vardır. Bunlar sesi ve beden yapısıdır. Güvercinin sesi tok ve kalın ise sert bir şekilde ses çıkarıyorsa bu güvercin erkektir. Dişi güvercinler birazda ürkek olduklarından tiz ses çıkarırlar. Bunun dışında erkek güvercinin vücudu daha iri ve daha uzundur. Erkeğin boynu dişiye nazaran kalındır.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Lahore Güvercin Türleri ve Özellikleri

Lahore Güvercin Türleri ve Özellikleri

Yoz Güvercin Türleri ve Özellikleri

Yoz Güvercin Türleri ve Özellikleri

Güvercin Nasıl Uçurulur?

Güvercin Nasıl Uçurulur?

Akbaş Güvercin Türleri ve Özellikleri

Akbaş Güvercin Türleri ve Özellikleri

Cins Güvercin Türleri ve Özellikleri

Cins Güvercin Türleri ve Özellikleri

Güncel

Panda Güvercin Türleri ve Özellikleri

Panda Güvercin Türleri ve Özellikleri

Güncel

Dragon Güvercin Türleri ve Özellikleri

Dragon Güvercin Türleri ve Özellikleri

Güncel

Dünyanın En Pahalı Güvercini?

Dünyanın En Pahalı Güvercini?