Şekeri Güvercin Türleri ve Özellikleri
19 Temmuz 2024

Şekeri Güvercin Türleri ve Özellikleri

Şekeri Güvercin: Tanım ve Özellikler

Şekeri güvercin, portakal sarısı ile limon sarısı arasında kalan benzersiz bir renge sahip olan, oldukça dikkat çekici bir kuş türüdür. Bu renk, bazı meraklılar tarafından kiremit sarısı olarak da adlandırılmaktadır. Şekeri güvercinlerin uç kısımlarında, portakal güvercinlerine benzer şekilde kırçıllı bir yapı bulunur, ancak kuyruk renkleri daha koyudur. Renkleri, bazı kuşçular tarafından pek tercih edilmese de, bu güvercinlerin estetik değeri yüksektir.

Şekeri Güvercinlerle İlgili Genel Bilgiler

Şekeri güvercinler, taklacı güvercin grubuna dahil olup, özel bakım ve antrenman gerektirirler. Taklacı güvercinlerin yemek, banyo ve uçurma saatlerine özen göstermek, performanslarını üst seviyede tutmak için önemlidir.

Sağlık ve Temizlik

Şekeri güvercinler, diğer güvercin türleri gibi hastalıklara karşı hassastır. Özellikle yavruların ayak bölgesi temiz tutulmalı ve herhangi bir rahatsızlık durumunda hemen tedavi edilmelidir, çünkü hastalıklar hızla yayılabilir.

Eşleşme ve Üreme

Eşleşmelerde koyu renkli kuşlarla eşleşirlerse "şarabi" denilen renge sahip olurlar. Açık tonlardaki kuşlarla eşleşirlerse, portakal güvercin türü oluşabilir. Eşleşme işleminden bir hafta sonra, bir gün ara ile iki yumurta yumurtlanır. Bu yumurtalar, 17-19 gün sonra çatlayıp kırılır. Yavrular genellikle 11 gram olarak doğarlar.

Yavrular 20 günlük olduklarında önlerine yem bırakılmalıdır. Ancak bu işlem, ön alıştırma içindir. Yavrular 24-25 günlerini doldurduklarında yem yeme işlemine geçiş yaparlar. 28 günlük olduklarında anne ve babalarından ayrılmalı ve ayrı bir yerde önlerine sürekli yem ve taze su konulmalıdır. Diğer kuşlar yemlenirken aralarına bırakılmalı ve yaklaşık 15 gün sonra diğer kuşların arasına alınmalıdır.

Uçuş Antrenmanları

Oyuna girene kadar, gün içerisinde 3-4 kez 4'lü gruplarla uçuş antrenmanları yaptırılmalıdır. Yavru şekeri güvercinler, takla atmayı başardıklarında hava kalma sürelerini uzatarak oyunlara başlarlar. Grup halinde uçurulurlarsa uçmaya odaklanırlar, ancak tek uçuş hakkı verildiğinde oyunlarını yapabilirler. Gün içerisinde sadece bir kez tek uçmalarına izin verilir. Yavrular dört aylık olduklarında yumurta verme işlemine geçerler.

Beslenme

Normal şekeri güvercinlere günde bir kez gece yem verilirken, anaç olanlara sabah öğünü de eklenmelidir. Yattıkları yerler sık sık havalandırılmalıdır.

Yem çeşitleri şu şekildedir:
  • Buğday
  • Mercimek
  • Yulaf
  • Arpa
  • Fiy
  • Konserve bezelye
  • Çekirdek
  • Kenevir
  • Keten

İshal gibi bir durum söz konusu olduğunda pirinç verilebilir. Ayrıca ishal durumunda verilen keten ve kenevir artık verilmemelidir.

Eşleştirme Dönemi

Eşleştirme döneminde beslenme şekillerine dikkat edilmelidir. Eşleştirme işleminden bir hafta önce yüksek proteinli gıdalar verilmelidir. Diğer mineral ve kalsiyumların da alınmasına özen gösterilmelidir. Dişi güvercinler, kalsiyum yoksunluğundan dolayı sakatlanma riski taşıyabilirler.

Bu dönemde vücutlarındaki yağ oranı artar, bu nedenle fazla yağlı çekirdekler verilmemelidir. Sarımsak ve aspirin gibi yanlış gıdalar kesinlikle verilmemelidir. Çevresinde ince çakıl bulundurularak, taşlıklarında oluşan gıdaların sindirilmesine yardımcı olunmalıdır.

Not: Bu tür güvercinlerin temizliklerine ve özellikle yemlerine önem verilmelidir. Takla atıp performans kaybettikleri için şartları daha fazla iyileştirilmelidir. Uçan bu kuşlar yere iner inmez hemen yem ve su ile karşılanmamalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Güvercin Sulukları Türleri ve Özellikleri

Güvercin Sulukları Türleri ve Özellikleri

Ankut Güvercin Türleri ve Özellikleri

Ankut Güvercin Türleri ve Özellikleri

Kelebek Güvercin Türleri ve Özellikleri

Kelebek Güvercin Türleri ve Özellikleri

Güvercin Eğitimi Nedir ve Nasıl Yapılır?

Güvercin Eğitimi Nedir ve Nasıl Yapılır?

Güvercin Bakımı Nedir ve Nasıl Yapılır?

Güvercin Bakımı Nedir ve Nasıl Yapılır?

Güncel

Balina Güvercin Türleri ve Özellikleri

Balina Güvercin Türleri ve Özellikleri

Güncel

Deste Kuyruk Güvercin Türleri ve Özellikleri

Deste Kuyruk Güvercin Türleri ve Özellikleri

Güncel

Tepeli Güvercin Türleri ve Özellikleri

Tepeli Güvercin Türleri ve Özellikleri