Güvercin Yavrusu Beslenme Şekli ve Özellikleri
22 Haziran 2024

Güvercin Yavrusu Beslenme Şekli ve Özellikleri

Güvercin yavruları, yaklaşık olarak on beş ile yirmi gün arasında yumurtadan çıkarlar. İlk yumurtadan çıktıkları dönemde, bir hafta kadar gözlerini tam olarak açamaz ve uçamazlar. Bu süre, türlerine göre değişiklik gösterebilir; kimi türlerde daha kısa ya da uzun sürebilir.

İlk Haftalar

İlk haftalarda, güvercin yavruları hav tüyleri ile kaplı olur. Bu tüylerin sıklığı ve uzunluğu, ırklara ve renklere göre farklılık gösterir. Güvercin yavruları, ilk günlerde anne ve babanın kursağında salgılanan "güvercin sütü" ile beslenirler. Bu süt, sadece güvercinlerde salgılanır ve kursak sütü olarak da bilinir. Protein bakımından oldukça zengin olan bu süt, yavru güvercinlerin iyi bir şekilde beslenip kendilerini toparlamalarını sağlar.

İlk Haftadan Sonra

İlk haftadan sonra, bu süt yavaş yavaş yerini, ana babanın kursağında ıslatılmış tane yeme bırakır. Özellikle bu dönemde, karışık kuş yemi verilmesi, yavruların gelişimine önemli katkılar sağlar. Yavru döneminde, anaçlar günde iki defa; sabah ve akşam yemlenmelidir. Yavru bulunmadığı döneme nazaran, yemleme süresinin uzatılmasına dikkat edilmelidir. Çünkü ebeveyn kuşlar önce yavrularını sonra kendilerini doyurur. Eğer yemleme süresi kısa olursa, yavruya verilen yem de bir süre sonra azalır ve yavruların gelişimi yavaşlar.

Yemleme ve Beslenme

Eğer mümkünse, çok sıcak yaz günlerinde öğlenleri de az miktarda yemleme yapılmalı ve yem ile su verilmelidir. Yavrular tarafından yemlenme isteği yeterince güçlü olmazsa, bir süre sonra ana ve babalarının da yemlenme isteği azalır ve bu durumda, yavruya bakmak için gerekli olan enerjiyi sağlayamazlar. Yavrularına bakacak isteğinin olması için, enerjilerinin olması gerekir.

Tüylenme ve Künyeleme

Birinci haftadan sonra, yavru güvercinlerde yavaş yavaş tüylenme başlar. Bu günlerde, yavrular künyelemelidir. Eğer yavruları kısa sürede künyelemezseniz, künyelerin ayaklara geçmesi zorlaşır. Yavrular 15 günlük olunca, yuvalarının yanına yem konur. Yirmi bir günlük olunca da artık yere bırakılır. Böylece yemlenirken anne ve babalarını da görürler. Bu şekilde, yavrular çok kısa süre sonra kendileri yem yiyecek duruma gelirler.

Kendi Kendine Yem Yeme ve Uçma

Yavrular yirmi sekiz günlük olunca, artık tek başına yem yer ve ebeveynlerinden ayrılır. Yavrular, ilk önce yem yer, daha sonra su içmeye başlarlar. Yemlerini yedikten ve su içmeye başladıktan sonra, yavaş yavaş uçma hareketlerine başlanır. Artık yetişkin bir hale gelirler ve kendilerine bakabilirler. Eşeysel olgunluğa ulaşması ise daha uzun sürer ve türüne göre değişiklik gösterir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Güvercin Hastalıkları İshal?

Güvercin Hastalıkları İshal?

Taklacı Güvercinler Türleri ve Özellikleri

Taklacı Güvercinler Türleri ve Özellikleri

Güvercin Nasıl Alıştırılır?

Güvercin Nasıl Alıştırılır?

Kahverengi Güvercin Türleri ve Özellikleri

Kahverengi Güvercin Türleri ve Özellikleri

Bakıcı Güvercin Türleri ve Özellikleri

Bakıcı Güvercin Türleri ve Özellikleri

Güncel

Güvercin Besleme Nasıl Yapılır?

Güvercin Besleme Nasıl Yapılır?

Güncel

Ankut Güvercin Türleri ve Özellikleri

Ankut Güvercin Türleri ve Özellikleri

Güncel

Güvercin Nasıl Yumurtlar?

Güvercin Nasıl Yumurtlar?