Güvercin Sulukları Türleri ve Özellikleri
21 Haziran 2024

Güvercin Sulukları Türleri ve Özellikleri

Güvercin sulukları, güvercin besleyenlerin dikkat etmeleri gereken çok önemli bir konudur. Güvercinler, yazın uzun ve sıcak günlerinde farklı, kışın kısa ve soğuk günlerinde ise farklı davranışlar sergilerler. Tüy dökme ve yumurtlama dönemleri de bu şartlara göre değişir. Güvercin bakımı, kış aylarında ekstra bir özen gerektirir. Hava şartlarının kötüleşmesiyle birlikte, yaz aylarında alıştıkları yaşam tarzını kış mevsiminde sürdürememeleri, günlük hayatlarında da bazı değişikliklere neden olur. Yazın sıkça uçan ve saatlerce havada kalan kuşlar, kış mevsiminde kapalı ortamda bu davranışlarını kaybederler.

Doğru Suluk Seçimi

Kümes hayvanlarına rastgele bir tas ya da tabak ile verilen su, çok hızlı tükenir, kirlenir ya da dökülür. İçine girebilen kuşların ayaklarının üşümesi ve kümes tabanının ıslanarak hastalanmalarına da neden olabilir. Özel amaçla satın alınan suluklar ise pahalıdır ve sıklıkla doldurulup temizlenirken çabuk paslanır veya bozulur. Bu sebeple, sık sık su eklemek ve değiştirmek zahmetinden kurtulmak için otomatik suluklar tercih edebilir veya kendiniz yapabilirsiniz.

Güvercinler ve Su İhtiyacı

Su, güvercinler için yalnızca içmek amacıyla değil, aynı zamanda dış parazitlerden arınmak için de gereklidir. Bu nedenle, su kapları her iki amaçla kullanılıyorsa, ara sıra temizlenmelidir. Çimento ya da galvanizli saçtan yapılmış, 50 santimetre uzunluk, 60 santimetre en ve 10 santimetre derinlikte olan bir suluk uygundur ve suluklar gölgelik altında bulunmalıdır. Bir çift damızlık güvercin, yılda yaklaşık 180 litre su tüketir. Birçok kuşun aksine, güvercinler suyu gagalarını daldırarak emerler. Kuşlarımızın sağlık sorunları genellikle sudan bulaşır, bu nedenle suluklar çok temiz olmalıdır.

Sulukların Temizliği

Suluklara kuşların tüyleri, vücutlarından çıkan tozlar, yem parçaları ve diğer pislikler düşebilir. Suda mikroorganizmalar, bakteriler, mantarlar ve koli basili gibi patojenler çok hızlı ürerler. Kirli su, farklı sağlık sorunlarına ve ishal gibi hastalıklara yol açabilir. Bu nedenle, suluklar haftada en az bir kez dezenfektan ilaçlarla temizlenmeli ve suya birkaç damla dezenfektan damlatılarak suyun temiz kalması sağlanmalıdır.

Sulukların Yerleştirilmesi

  • Sulukları tabandan 20-30 cm yüksekte koymalıyız. Sulukları kümes tabanındaki tozlardan ne kadar uzakta tutarsak o kadar iyidir. Ayrıca suları günlük olarak özenle değiştirmeliyiz. Mümkünse kaynatılmış ve soğutulmuş su veriniz. Böylelikle suyun içinde olabilecek zararlı bakterilerden ve kireçten arınmış oluruz.
  • Kuçların suluktan su içme yerleri kesinlikle suluğun hemen yan tarafında olmalı. Böylelikle kuşlar kanatlarını çırptığında, koruyucu tozların suluğun içine girmesi engellenir ve kuşların suluğun içine dışkı yapmaları önlenmiş olur.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

yasin

12 Mayıs 2024 Pazar

benim 1 çift kuşum yumurtladı ama yavruların çıkmasına üç gün kalmıştı ama kuşlar yatmıyor ne yapmam gerekiyo yardımcı olurmusunuz

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Ahfaz

Merhaba Yasin Bey, muhabbet kuşları son derece stresli ve kıskanç hayvanlardır. Bu nedenle yumurtalara hiçbir şekilde müdahale etmeyin. Yumurtaları kontrol amaçlı bile açıp bakmanız muhabbet kuşunun bu hareketleri yapmasına neden olacaktır. Bu nedenle kuşunuzu hiç rahatsız etmeden bir süre daha beklemeniz gerekmektedir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Güvercin Vitamini Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Güvercin Vitamini Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Cins Güvercin Türleri ve Özellikleri

Cins Güvercin Türleri ve Özellikleri

Rostov Güvercin Türleri ve Özellikleri

Rostov Güvercin Türleri ve Özellikleri

Süs Güvercinleri Türleri ve Özellikleri

Süs Güvercinleri Türleri ve Özellikleri

Dünyanın En Pahalı Güvercini?

Dünyanın En Pahalı Güvercini?

Güncel

Panda Güvercin Türleri ve Özellikleri

Panda Güvercin Türleri ve Özellikleri

Güncel

Güvercin Yuvası Nedir ve Nasıl Yapılır?

Güvercin Yuvası Nedir ve Nasıl Yapılır?

Güncel

Deste Kuyruk Güvercin Türleri ve Özellikleri

Deste Kuyruk Güvercin Türleri ve Özellikleri